7-6-2024:
In het kader van onderzoek naar leverbot- en maagdarmworminfecties bij melkvee is GD betrokken bij het consortium ‘Wijs met Wormen’. In dit project werken onder meer Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, Royal GD, Zoetis, COV, vertegenwoordigers van de melkveehouderij en veenweideprovincies samen.
Worminfecties zijn een vaak voorkomend probleem in de rundveehouderij. Als gevolg van klimaatverandering en een verhoging van de grondwaterstand in veengebieden zullen de parasieten beter groeien en vermeerderen op het land. In combinatie met een toenemende resistentie tegen ontwormingsmiddelen, is de verwachting dat worminfecties in de komende jaren een groter probleem worden.
Dit project richt zich op het ontwikkelen van een tool voor veehouders en dierenartsen om het risico op leverbotinfecties beter te kunnen voorspellen op bedrijfsniveau, en op methoden om worminfecties te voorkomen en minder te behandelen met ontwormingsmiddelen. We zijn op zoek naar melkveehouders in veenweidegebieden dit willen deelnemen aan dit onderzoek. Om deel te nemen moet het melkvee weidegang krijgen en moet jongveeopfok op eigen bedrijf plaatsvinden.
Op deelnemende bedrijven zullen we o.a. tankmelkmonsters analyseren op antistoffen, mestmonsters onderzoeken op wormeieren en interviews/enquêtes afnemen. Gedurende het onderzoek zal er dus goed inzicht verkregen worden in de mate waarin worminfecties in de koppel voorkomen. Het project duurt tot en met het weideseizoen van 2027. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wil je deelnemen, of heb je vragen of opmerkingen, dan kun je contact opnemen met het onderzoeksteam van ‘Wijs met Wormen’ per e-mail of telefonisch 06 42 82 81 00.
Deelnemen aan het onderzoek