Hoe herken je mond-en-klauwzeer?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe herken je mond-en-klauwzeer?

23-4-2024: 

In februari 2001 werd Nederland voor het laatst opgeschrikt door een uitbraak van het mond-en-klauwzeer-virus (MKZ). Met name in wat later de ‘zwarte driehoek’ is gaan heten, was de schade voor mens en dier enorm.

MKZ is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte waarvoor evenhoevige gevoelig zijn. Volwassen dieren sterven zelden aan de ziekte, jongere dieren kunnen wel sterven en met name de secundaire schade kan groot zijn. Het virus kan zich eenvoudig verspreiden via speeksel, melk, mest, urine van besmette dieren, via mensen, dieren en materialen die in contact zijn geweest met besmette dieren of materiaal van besmette dieren. Via de lucht (aerosolen) zijn besmettingen met MKZ ook beschreven.

MKZ bij varkens geeft niet altijd blaren, kreupelheid valt eerder op. De kreupelheid verspreidt zich snel door de koppel, waarbij de varkens gillen van de pijn, blijven liggen en slecht eten. Als er blaren ontwikkelen is dat aan de kroonrand, aan de snuit en op de tong. Andere oorzaken van MKZ-achtige verschijnselen zijn onder andere blaasjesziekte (Swine Vesicular Disease) en Seneca Valley virus.

MKZ is een aangifteplichtige dierziekten met grote gevolgen voor Nederland indien we een nieuwe introductie van het MKZ-virus meemaken. Met de recente vondst van SAT-2 serotype MKZ in Noord-Afrika is een insleep via Spanje van MKZ een reëel risico geworden.

Alertheid en het goed naleven van de ‘Reiniging- en desinfectieprotocollen’ en het goed in stand houden van de eigen biosecurity is weer onverminderd belangrijk.

Dierziekte-informatie MKZ

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.