Factsheet zet beschikbare diagnostiek AVP en KVP op een rij

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Factsheet zet beschikbare diagnostiek AVP en KVP op een rij

6-10-2023: 

In opdracht van het Ministerie van LNV heeft de NVWA een praktische factsheet gepubliceerd die inzicht geeft in de diagnostiek die in een vroeg stadium beschikbaar is voor dierziekten bij varkens, zoals Afrikaanse varkenspest (AVP) en klassieke varkenspest (KVP). De factsheet geeft antwoord op twee belangrijke vragen: ‘Wanneer zet je Early Warning Diagnostiek in?’ en ‘Wanneer doe je een melding van een verdenking?’ Varkenshouders en dierenartsen spelen een belangrijke rol bij het herkennen en melden van deze dierziekten. Daarnaast hebben zij de mogelijkheid om, laagdrempelig, zonder kosten en zonder consequenties voor het bedrijf of de bedrijfsvoering gebruik te maken van de Early Warning diagnostiek. 

De factsheet bevat een overzichtelijke tabel die duidelijk maakt wanneer de inzet van Early Warning (EW) diagnostiek belangrijk is. En wanneer er mogelijk sprake is van een verdenking. Wanneer sprake is van een verdenking moet er vanwege de wettelijke meldplicht direct contact worden opgenomen met de NVWA (Landelijk Meldpunt Dierziekten, telefoon 045 - 546 31 88).

Monitoringsprogramma’s

De factsheet beschrijft de verschillende monitoringsprogramma’s in Nederland. Alle Nederlandse monitoringsprogramma’s zijn bedoeld om aan te tonen dat Nederland vrij is van deze ziekten en hebben niet als doel om nieuwe besmettingen op te sporen. 

Voor KVP bij gehouden varkens bestaat een monitoringsprogramma (zie schema RVO1). Voor AVP bij gehouden varkens loopt geen monitoringsprogramma, omdat de huidige AVP-stammen in de meeste gevallen zorgen voor uitval van de dieren (sterftepercentage tot 90-100%). Vaak overlijden de besmette dieren al voordat er antistoffen zijn gevormd.

Early warning (EW)- diagnostiek

Tonsillen van varkens waarop Royal GD en een aantal aangesloten dierenartsenpraktijken sectie plegen, worden door WBVR onderzocht op AVP en KVP door middel van PCR-diagnostiek. Dit is voor het opsporen van een nog onopgemerkte besmetting. 

Dierenartsen hebben zelf ook de mogelijkheid om laagdrempelig en zonder kosten EW-diagnostiek (uitsluitingsdiagnostiek) voor AVP en KVP te laten uitvoeren bij WBVR. In de factsheet is alle benodigde informatie te vinden. Ook wordt beschreven dat er bij het inzetten van de EW-diagnostiek géén consequenties voor het bedrijf en de bedrijfsvoering zijn en dat er géén laboratoriumkosten in rekening worden gebracht. 

Alertheid verhogen

Het Ministerie van LNV en NVWA hebben samen met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), Royal GD, KNMvD, CPD en POV gewerkt aan deze factsheet. Met de informatie hopen alle partijen de alertheid in Nederland te verhogen en de eventuele drempel te verlagen om monsters in te sturen naar WBVR of om te overleggen met NVWA of de Veekijker-dierenartsen.

Factsheet Diagnostiek AVP en KVP

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.