Wel of niet behandelen tegen wormen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wel of niet behandelen tegen wormen?

30-5-2023: 

Het weideseizoen is volop bezig en op veel plaatsen loopt het vee in de wei. Maar wat als je twijfelt aan de groei van je  jongvee? Groeien ze niet zoals verwacht omdat ze onvoldoende gras opnemen of is er mogelijk sprake van een (te zware) besmetting met maagdarmwormen? Onnodig behandelen tegen wormen willen we uiteraard niet. En hoe zit dat met longworm? 

Onnodig behandelen tegen wormen is niet in het belang van dier en milieu. Daarnaast remt te vroeg behandelen de weerstandsopbouw tegen maagdarmwormen en longworm. En juist die weerstand willen we optimaal gevormd hebben om straks die goed ontwikkelde vaars aan de melk te zien komen. De wormsleutel is een handige tool waarmee je kunt beslissen of en welke diagnostiek bij het jongvee zinvol is. 

Maagdarmwormen

De eerste tien weken van het (eerste) weideseizoen van jongvee is mestonderzoek goed in te zetten (daarna niet meer). Als de wormeitelling op koppelniveau boven de 100 ligt, is het zinvol om te behandelen. Ligt deze lager, dan doe je er goed aan om behandeling achterwege te laten. 

Bij volwassen koeien zijn de diagnostische mogelijkheden op wormen beperkt. Maar ook hier geldt: behandel alleen  als het echt nodig is. Een positieve tankmelkuitslag voor maagdarmwormen alleen is niet genoeg reden om te behandelen. Is er sprake van tegenvallende melkproductie? Welke diergroepen vallen tegen? Past dit beeld bij maagdarmwormen? Alleen als het plaatje compleet is, kan het advies zijn te gaan behandelen. 

Longworm

Bij een besmetting met longworm is het uiteraard ook van belang om alleen te behandelen als dat noodzakelijk is. Daarentegen kan te lang wachten met behandelen in geval van longworm leiden tot ernstige symptomen of zelfs sterfte. Zorg dus dat je bij hoestende dieren in het weideseizoen de diagnose snel rond hebt (door klinisch onderzoek door de dierenarts of door middel van mestonderzoek). Als rundvee, jong of oud, hoest door longworm is het verstandig om zo snel mogelijk te behandelen. 

Meer informatie over de aanpak van worminfecties

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.