Meerdere IBR-gevallen in Noord-Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meerdere IBR-gevallen in Noord-Nederland

12-1-2023: 

Het jaar 2022 was voor de IBR-bestrijding in Nederland een zeer gunstig jaar te noemen: weinig tankmelkomslagen op vrije melkveebedrijven (totaal 12) en weinig positieve neusswabs (totaal op 7 rundveebedrijven IBR-virus aangetoond). Echter, sinds Kerst zijn in korte tijd in een klein gebied acht melkveebedrijven hun IBR-vrije status verloren.

Op drie bedrijven waren er positieve neusswabs met duidelijke symptomen en sterfte van volwassen koeien. Het blijkt een ongewoon virulente uitbraak, waarbij lokale verspreiding via erfbetreders zeer aannemelijk is.

Wees alert op symptomen

Het is belangrijk alert te zijn op symptomen (neus- en/of ooguitvloeiing, snurken, koorts, verminderde eetlust, daling melkproductie, verwerpen en soms sterfte). Bel bij twijfel altijd direct de dierenarts. Op bedrijven met voor IBR de status ‘vrij’ of ‘onverdacht’ schrijven de protocollen voor statusbeheer voor om neusswabs te nemen en deze in te sturen naar GD voor IBR-virusonderzoek. Ook op vaccinerende bedrijven of vleesveebedrijven zonder status, maar met wel met klinische verschijnselen, is het belangrijk om tot een diagnose te komen. De uitslag volgt meestal binnen één werkdag.

Voorkom versleep tussen buurt- en contactbedrijven

Let extra op hygiënemaatregelen om versleep tussen buurt- en contactbedrijven te voorkomen en deel kennis van uitbraken met erfbetreders in hetzelfde werkgebied. Zij kunnen maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Tijdens bezoeken op uitbraakbedrijven die GD-dierenartsen de afgelopen jaren voor ZuivelNL uitvoerden, bleek dat dit soort informatie mondjesmaat wordt gedeeld, terwijl het juist nu belangrijk is virusverspreiding tegen te gaan, om niet achterop te raken in de bestrijding. Vaccinatie is een belangrijke tool om verdere verspreiding (met name tussen bedrijven, maar ook binnen het bedrijf) te voorkomen. Zie ook Protocol IBR-uitbraak.

Download: Checklist IBR preventie

Download: Protocol IBR-uitbraak

Ga voor meer informatie naar: IBR-aanpak

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.