Vlekziekte in omgevingsmonsters aantonen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vlekziekte in omgevingsmonsters aantonen

26-9-2022: 

Vlekziekte geeft bij verschillende diersoorten ziekteproblemen en is ook van zoönotisch belang. Vlekziekte wordt jaarlijks bij ongeveer vijf tot tien pluimveebedrijven aangetoond, met name bij leghennenbedrijven met uitloop. Er wordt vanuit gegaan dat deze bacterie, Erysipelothrix rhusiopathiae, in de omgeving voorkomt. Bij kippen gaat een uitbraak gepaard met huidafwijkingen en/of verhoogde uitval.

Belangrijke preventieve maatregelen tegen vlekziekte zijn vaccinatie, ongediertebestrijding en het voorkomen van kannibalisme. Gezien het economische belang én het risico op besmetting bij pluimveehouders en medewerkers op pluimveebedrijven worden koppels na het vaststellen van een infectie vaak gevaccineerd tegen vlekziekte om nieuwe uitbraken te voorkomen. De afgelopen jaren zien we dat uitbraken met name voorkomen in de herfst- en wintermaanden. Mogelijk heeft dit te maken met ongedierte dat beschutting en voedsel in de stallen zoekt. Om deze reden adviseren we om in de herfst de ongediertebestrijding te optimaliseren en intensiveren.

Bij een uitbraak van vlekziekte is de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae meestal vrij makkelijk te kweken en isoleren uit overleden dieren. Echter, de kweekmethode is niet afdoende om de bacterie in omgevingsmonsters aan te tonen, mede door overgroei van andere micro-organismen. Met de vlekziekte-PCR kan de kiem ook in omgevingsmonsters gedetecteerd worden. De PCR kan worden uitgevoerd op swabs (artikel 12042, pool tot max. 6) en FTA cards (artikel 12043, pool tot max. 4).

Meer over vlekziekte

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.