Pathologisch onderzoek: vroeg sterfte door haemonchose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pathologisch onderzoek: vroeg sterfte door haemonchose

18-7-2022: 

Al in de maand juni is bij meerdere schapen door middel van pathologisch onderzoek haemonchose (rode lebmaagwormziekte) als doodsoorzaak vastgesteld. Veelal betrof het lammeren en jonge schapen die werden ingestuurd. De dieren vertoonden bij het pathologisch onderzoek duidelijke verschijnselen van haemonchose, zoals witte slijmvliezen en oedeem tussen de kaaktakken. Haemonchose wordt veroorzaakt door infectie met de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus). Wanneer grote aantallen wormen in korte tijd volwassen worden en bloed beginnen op te nemen in de lebmaag kan een dier klinische haemonchose ontwikkelen. Lammeren die in het eerste levensjaar geleidelijk met deze wormsoort te maken krijgen bouwen immuniteit op. Wanneer de infectiedruk op het land te hoog is, waardoor lammeren massaal geïnfecteerd worden, is hier geen tijd voor. 
Doorgaans wordt kliniek door haemonchose later in het jaar gezien. Naar verwachting hebben de hoge temperaturen in het voorjaar bijgedragen aan een snelle ontwikkeling van de larven op het land. In combinatie met vocht, zoals regen of dauw, bevordert het de migratie van larven uit de mest naar omliggende gras. GD waarschuwt houders alert te zijn op het voorkomen van haemonchose en tijdig preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig omweiden naar schone percelen binnen 14 dagen. Controleer de dieren geregeld op algemene gezondheidskenmerken, de kleur van de slijmvliezen en oedeem tussen de kaaktakken. Het met regelmaat uitvoeren van mestonderzoek geeft inzicht in de mate van besmetting. Om resistentieontwikkeling te voorkomen is het van belang om dieren alleen te ontwormen wanneer daar een indicatie voor bestaat. Tevens komt het gecontroleerd blootstellen van lammeren aan Haemonchus contortus ten goede aan de weerstandsopbouw. 

Wilt u meer informatie, advies of uitleg over diergezondheidsaspecten bij schapen en geiten, neem dan vrijblijvend contact op met Veekijker schaap geit: 088 20 25 555 (op werkdagen van 15.00-17.00 uur). U krijgt dan direct een deskundige aan de telefoon. 

Meer informatie over haemonchose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.