Geef omgevingsgebonden mastitisverwekkers deze zomer geen kans

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Geef omgevingsgebonden mastitisverwekkers deze zomer geen kans

31-5-2022: 

In de zomer neemt de kans op mastitis door omgevingsgebonden mastitisverwekkers toe. Deze groeien namelijk het snelst onder warme en vochtige omstandigheden. Met de juiste maatregelen kunt u zelf veel doen om problemen met mastitis te voorkomen. Hans Miltenburg, onze zoötechnisch specialist uiergezondheid en relatiebeheerder, geeft tips.

Rantsoen

Hans: “Wees bij de rantsoensamenstelling extra alert op dunne mest. Dunne mest spettert alle kanten op, waardoor de koe vuiler wordt en de bacteriën zich meer verspreiden. Bij een hogere infectiedruk met omgevingsgebonden mastitisverwekkers is het belangrijk dat koeien voldoende weerstand hebben. Let speciaal op de vitamine E- en seleniumvoorziening en voorkom ketose en pensverzuring. Hou met name de ruwvoeropname in warme periodes goed in de gaten. Het Draaiboek hittestress geeft beknopt info over nuttige managementaanpassingen in warme periodes.” 

Melk lekken

Ook koeien die melk lekken vormen bij warm weer nog een groter risico. “Melk lekken is niet geheel te voorkomen. Maar het is bekend dat koeien met een hoge (maximale) melksnelheid meer melk lekken. Let hierop bij de stierkeuze. Te lange melkintervallen en mislukte aansluitingen bij het robotmelken kunnen ook bijdragen tot meer melk lekken. Indien koeien al korte tijd na het melken melk lekken, is het raadzaam de melkmethode en de melkmachine te laten controleren”, adviseert Hans. 

Schone spenen

Met een goede voorbehandeling kunt u ook de kans op infecties met omgevingsgebonden mastitisverwekkers verkleinen. Het is echter altijd beter om in de stal al te voorkomen dat de spenen vies worden. “Vuile spenen zijn minder goed te reinigen dan schone spenen. Bovendien verstoren vuile koeien het melkritme en de melkcapaciteit.” De Hygiëne-scorekaart is een handig hulpmiddel om de hygiëne van uw koeien te beoordelen. Koeien met uierhygiëne score 3 en 4 hebben meer kans op mastitisinfecties dan koeien met score 1 en 2.

Hoe kunt u de risico’s signaleren? 

Twijfelt u of uw strooisel (in de stal en in de opslag) vrij is van E.coli en klebsiella dan kunt u dit bij ons laten onderzoeken door een strooiselpakket aan te vragen. 

Ook kunt u periodiek de mastitisverwekkers in de tankmelk laten bepalen. Hiermee kunt u de vinger aan de pols houden. Zo geeft de aanwezigheid van coliformen in de tankmelk aan dat de infectiedruk vanuit de omgeving hoog is en de kans op mastitisinfecties toe kan nemen. Door mastitisverwekkers op bedrijfsniveau via Mastitis Tankmelk te monitoren, kunt u tijdig maatregelen treffen die helpen om de uiergezondheid ook in de zomerperiode onder controle te houden.

Meer informatie over uiergezondheid

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.