Niemand betaalt graag te veel aan mineralen toch?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Niemand betaalt graag te veel aan mineralen toch?

7-4-2021: 

De kosten voor de mineralen voorziening van uw vee om ze gezond te houden bedraagt een substantieel bedrag op de melkveebedrijven in Nederland. Op veel bedrijven is optimalisatie van de gevoerde hoeveelheid mineralen mogelijk waardoor de voerkosten beperkt kunnen worden.  

Veehouders gaan ervan uit dat met de berekening van het rantsoen er niet te weinig of te veel mineralen aanwezig zijn in het rantsoen van de koe om gezond te blijven. In de praktijk wordt er veel gewerkt met standaard mengsels/bolussen en wordt er niet elke keer kritisch gekeken of de gekozen mineralen nog steeds bij het huidige ruwvoer en rantsoen passen. Of er is gebruik gemaakt van extra bemesting met spoorelementen, waardoor gedacht wordt dat er voldoende mineralen in het voer zitten. Er kan wel degelijk verschil in de mineralen per snede zitten, vooral bij bemesting met spoorelementen. En het verschil zit ook vaak in de mineralen die interacties geven, denk aan de variatie van ijzer tussen de snedes. 

Of u daadwerkelijk de juiste hoeveelheid voert wordt bepaald door de daadwerkelijk opname ervan in de darmen van de koe, dit is van vele factoren afhankelijk zoals de voeropname maar ook interacties door andere mineralen. Hier kun je als veehouder de meeste zekerheid over verkrijgen door:

  • Te berekenen of de voorziening van mineralen zoals koper, zink en selenium via het voer volgens de norm is in het rantsoen.
  • Door inzicht te krijgen of deze gevoerde hoeveelheid mineralen ook daadwerkelijk voor de koe in het lichaam beschikbaar zijn voor een optimale afweerreactie tegen infecties.
  • Door met de Mineralencheck het jaar rond de mineralen voorziening te monitoren. 

Door gebruik te maken van de Mineralencheck weet u gedurende het hele jaar of u niet te veel of te weinig mineralen voert om de koeien gezond te houden.  

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.