Infectieziekten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Vaststellen van een infectie met een ziektekiem kan op diverse manieren. De GD heeft hiervoor een aantal testen beschikbaar, waarvan u de exacte inhoud vindt in bijgevoegde inzendformulieren:

PCR’s

GD heeft voor het aantonen van een flink aantal pathogenen een real-time polymerase chain reaction (PCR) beschikbaar. Om de praktische toepasbaarheid te vergroten is een aantal van deze pathogenen in combinatiepakketten samengevoegd: Pakket Respiratoir Paard, Pakket Respiratoir Veulen, Pakket teekgebonden ziektes, Pakket diarree veulen/jaarling en Pakket diarree paard. Met deze betaalbare en praktijkgerichte pakketten hopen we u als dierenarts nog beter te kunnen ondersteunen waardoor het voor u mogelijk is te kiezen voor gerichte diagnostiek. GD gebruikt de PCR-techniek al jaren voor het aantonen en karakteriseren van bacteriën, virussen en parasieten. Steeds meer PCR’s zijn doorontwikkeld tot real-time PCR’s. Deze techniek maakt de test niet alleen gevoeliger, maar ook veel sneller. Naast de reguliere PCR-testen hebben we voor EHV-1 (rhinopneumonie) en Streptococcus equi subsp. equi (droes) ook een spoedprocedure. 

Meer info over Pakket Respiratoir Paard en Veulen

Meer info over Pakket diarree paard en veulen/jaarling

Flyer PCR testen

Serologie

Onder serologie worden de laboratorium methoden voor het aantonen van antistoffen tegen ziekteverwekkers van diverse aard (virussen, bacteriën, parasieten) verstaan. Over het algemeen is voor dergelijke bepalingen serum nodig, verkregen uit een gestold bloedmonster, vandaar de naam serologie. Antistoffen kunnen echter ook worden gemeten in andere lichaamsvloeistoffen zoals melk, traanvocht en speeksel. Bij paarden gaat het echter bijna uitsluitend om bepalingen in serum. Voor export van paarden worden veel serologische testen gedaan, maar dit is in Nederland voorbehouden aan Wageningen Bioveterinary Research (WBvR) in Lelystad. Het GD laboratorium voert enkele serologische bepalingen voor paarden uit, zoals het aantonen van antistoffen tegen Lawsonia intracellularis de veroorzaker van een chronische darmontsteking bij veulens en jaarlingen, tegen het Equine Infectieuze Anemie virus en tegen Streptococcus equi subspecies equi, de veroorzaker van droes. De laatstgenoemde test wordt door het GD laboratorium als enige in Nederland aangeboden onder licentie van de Animal Health Trust in Newmarket, Engeland en is een belangrijk instrument bij de aanpak en preventie van droes.

Zie voor meer informatie over droes

Bacteriologie

De bacteriologie houdt zich met name bezig met het aantonen van bacteriën. Hierbij worden bacteriën vanuit verschillende soorten monstermaterialen gekweekt op vaste of vloeibare media en vervolgens met een verscheidenheid aan methoden geïdentificeerd. Voor paarden kunnen op specifieke voedingsbodems bekende bacteriën zoals Campylobacter species, Salmonella species, Clostridium perfringens en Taylorella equigenitalis, de verwekker van CEM aangetoond worden, waarbij tevens een gevoeligheidsbepaling uitgevoerd kan worden. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk in het kader van een bewuste behandeling (welk antibioticum kan het best en mag ingezet worden). Daarnaast beschikt GD over moderne, relatief goedkope en snelle identificatiemethoden zoals de Malditof. Dierenartsenpraktijken kunnen ook zogenaamde rein gekweekte bacteriekolonies op voedingsbodems insturen voor identificatie met de Malditof en, indien gewenst, gevoeligheidsbepaling. 

Abortuspakket/sectieonderzoek op verworpen veulen

Niets mooier dan een gezond veulen in de wei, maar helaas loopt het soms anders! Als er een merrie verwerpt is dat altijd weer een schok, maar, zeker als er meerdere drachtige merries aanwezig zijn, is de eerste vraag altijd of er een besmettelijke oorzaak voor het verwerpen is. De meest gevreesde en ook meest frequente besmettelijke oorzaak van verwerpen bij het paard is het equine herpesvirus type 1 (of soms ook type 4): rhinopneumonie. Om dit aan te tonen dan wel uit te sluiten heeft GD het zogenaamde EHV abortus pakket ontwikkeld. Hierbij hoeft er geen sectie op het veulen plaats te vinden maar wordt er met een lange naald tussen de ribben door een beetje longmateriaal opgezogen en wordt er tevens een vaginale swab van de merrie afgenomen. Deze twee monsters worden door middel van PCR onderzocht, waarmee een zeer gevoelig, betrouwbaar en goedkoper alternatief geboden wordt voor de complete sectie. 
Meer informatie over rhinopneumonie

Als er niet direct aan rhinopneumonie gedacht wordt omdat dit bijvoorbeeld niet is aangetoond in eerder ingezonden monsters/veulens of omdat men een bredere diagnostiek naar infectieuze of niet-infectieuze oorzaken voor de abortus wil kan natuurlijk ook het gehele veulen ingestuurd worden voor sectie. Hierbij wordt het veulen zowel macroscopisch als microscopisch onderzocht door de veterinaire pathologen van GD, waarbij het veulen ook onderzocht wordt op rhinopneumonie en er daarnaast bacteriologisch onderzoek wordt uitgevoerd.
Inzendformulier sectie

PCR testen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.