Rhinopneumonie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Er is veel aandacht voor de equine herpesvirussen type 1 en 4 (EHV-1 en EHV-4), de veroorzakers van rhinopneumonie.

EHV-1 en EHV-4 komen wereldwijd voor. Bijna alle paarden blijken in aanraking te komen met EHV-4 en twintig tot veertig procent van de paarden met EHV-1. Hoewel een infectie met deze virussen bij het paard niet altijd opvallende klinische symptomen geeft, of alleen een verkoudheid veroorzaakt, zijn er ook twee verschijningsvormen die meer impact hebben op de paarden en hun eigenaren: de abortus- en de neurologische vorm.
De gevolgschade van deze laatstgenoemde uitingsvormen kan voor bedrijven aanzienlijk zijn.

Abortus

De abortus-vorm komt regelmatig voor bij merries, wordt heel vaak veroorzaakt door EHV-1 en soms door EHV-4. Infectie kan leiden tot abortus of zeer zwak geboren veulens die bijna altijd in de eerste levensweek sterven of geëuthanaseerd moeten worden.


Neurologische-vorm

De neurologische-vorm komt slechts incidenteel voor, wordt altijd veroorzaakt door EHV-1 en veroorzaakt meer of minder ernstige neurologische verschijnselen. De meest voorkomende symptomen zijn blaasverlamming, een wat slappe staart en incoördinatie. Eventueel kunnen ernstiger verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen. Als een paard niet meer zelfstandig kan staan zijn de vooruitzichten somber.

 
SEIN logo

Diagnostiek rhino

EHV-1 en EHV-4 test GD met reguliere PCR-testen. Daarnaast is er voor EHV-1 ook een spoedprocedure.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.