Eikenprocessierups: risico voor mens en dier

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eikenprocessierups: risico voor mens en dier

10-5-2021: 

Eikenprocessierupsen hebben duizenden kleine haartjes met weerhaken die de huid en slijmvliezen van mensen en dieren kunnen binnendringen. De haartjes bevat eiwitten die zeer irriterend en allergeen zijn bij mensen, katten, honden en paarden. De haartjes bevinden zich niet alleen op de eikenprocessierups, maar ook in de buurt van eiken met nesten. Hierdoor komen problemen bij mensen ook voor zonder direct in aanraking te komen met de rups zelf.

Dieren kunnen klachten van brandharen krijgen wanneer ze grazen in de buurt van eiken waarop de rupsen zich bevinden. Of wanneer er hooi wordt gewonnen in de buurt van aangedane bomen dat besmet bleek met brandharen en dieren na het eten van dit hooi klachten ontwikkelen. Bij dieren zijn problemen zoals irritatie en allergische reacties gedocumenteerd bij paarden en honden, voornamelijk aan lippen en mond. Koolmezen eten de rupsen graag, dus mogelijk zijn vogels minder gevoelig. Voor herkauwers, varkens en pluimvee is momenteel niet beschreven dat deze dieren klachten kunnen ontwikkelen.

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en u vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met uw dierenarts, zodat hij u kan adviseren over een eventuele behandeling.

De eikenprocessierups is de rups van een onopvallende nachtvlinder (Thaumetopoea processionea). Ze komen aan het begin van de zomer uit eitjes die de vorige zomer zijn gelegd. De rupsen brengen de dag door in zijden nesten in eikenbomen en verlaten de nesten ‘s nachts om zich te voeden met eikenbladeren. De vlinder (volwassen fase) verschijnt in juli en augustus. De eikenprocessierups komt al jaren voor in Zuid-Europese landen, maar is steeds verder verspreid naar Noordwest-Europa. Al sinds de jaren ’90 komt de rups ook in Nederland voor, maar het aantal is de laatste jaren enorm gestegen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.