Blijf alert met de PRRS-radar
Hoe groot is de kans dat in mijn regio de komende weken een PRRS-uitbraak plaatsvindt? Op deze vraag krijgt u eenvoudig een antwoord via de PRRS-radar, een gratis app van GD, die u kunt downloaden via de App Store en Google Play.
De voorspellingen die de app geeft zijn gebaseerd op verschillende factoren, zoals uitslagen van laboratoriumonderzoeken van GD, weersomstandigheden en varkensdichtheid. Het risico op een PRRS-uitbraak wordt per regio weergegeven: hoe donkerder de kleur, hoe groter de kans op een PRRS-uitbraak. De app geeft een waarschuwingsmelding (met een !) wanneer het risico op een uitbraak verhoogd is.

Inschatting van PRRS in uw regio in mei 2023
Onderstaand kaartje geeft een inschatting voor de komende weken. Het risico op een PRRS-uitbraak wordt per regio weergegeven door middel van kleurintensiteit: hoe donkerder de kleur, hoe groter de kans op een uitbraak.

PRRS-scan
Pak PRRS aan met de PRRS-scan
PRRS is een lastig virus, maar met maatwerk is het goed te bestrijden. Daarvoor heeft u inzicht nodig in de PRRS-status van uw bedrijf. De PRRS-scan biedt u dat inzicht door u maandelijks de resultaten van Pool PCR-onderzoeken op overzichtelijke wijze te presenteren. Op basis van de uitslagen kent GD uw bedrijf een status toe van 0 (PRRS-positief) tot 5 (PRRS-onverdacht).
Lees meer
In de media
Boerderij.nl, 26 januari 2022
Met nieuw Elan PRRS te lijf
De varkenssector legt de laatste hand aan de plannen om Nederland op termijn PRRS-vrij te krijgen. Voor het maken van deze plannen zijn de CoViVa en fokkerijorganisatie Topigs Norsvin verantwoordelijk. De uitvoering komt bij Royal GD te liggen. Manon Houben, dierenarts en hoofd van de afdeling varken bij GD, legt in een interview met Boerderij uit dat eerst het routeplan gereed moet zijn, om daarmee dan op kleine schaal ervaring op te doen en vervolgens het plan verder uit te rollen. De start zal niet eenvoudig zijn, net als bij de introductie van de dierdagdosering twaalf jaar geleden om het antibioticagebruik in de veehouderij te monitoren. Juist daarom moet het programma goed in elkaar zitten en werkbaar zijn, aldus Manon.
Lees het artikel
Heeft u een vraag?
Varkensdierenartsen Karlijn Eenink (links) en Manon Houben (rechts, hoofd afdeling varken) zijn twee deskundigen van het GD-team varken. Zij zijn gespecialiseerd in aandoeningen op het gebied van de luchtwegen, zoals PRRS en influenza (griep). Wilt u Karlijn of Manon een vraag over PRRS stellen? Of heeft u een andere vraag voor het GD-team Varken? Neem dan gerust contact met ons op.
Stel uw vraag
Op de hoogte blijven van het laatste diergezondheidsnieuws?
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diergezondheid? Meld u dan aan voor nieuwsbrieven over diergezondheid en andere nieuwsberichten en alerts van Royal GD. Nadat u het formulier heeft ingevuld en verstuurd, ontvangt u een e-mail om uw aanmelding te bevestigen en kunt u aangeven welke informatie voor welke diersoort(en) u wilt ontvangen.
Ik meld me aan