Preventie en aanpak van PRRS

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Onze deskundigen delen graag hun kennis over PRRS en wij vinden het belangrijk om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen rondom deze dierziekte. Via deze website, maar ook via social media, delen wij daarom geregeld nieuwsberichten, video’s, interviews en andere updates.Inschatting van PRRS in uw regio

Hoe groot is de kans dat in uw regio een PRRS-uitbraak plaatsvindt? Dat hangt af van een combinatie van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden en varkensdichtheid. Ook kunnen we bij GD veel afleiden uit uitslagen van laboratoriumonderzoeken. Onderstaand kaartje geeft een inschatting voor de komende weken. Het risico op een PRRS-uitbraak wordt per regio weergegeven door middel van kleurintensiteit: hoe donkerder de kleur, hoe groter de kans op een uitbraak.


Risico op PRRS in november 2020


PRRS-scan

PRRS-radar

Pak PRRS aan met de PRRS-scan

PRRS is een lastig virus, maar met maatwerk is het goed te bestrijden. Daarvoor heeft u inzicht nodig in de PRRS-status van uw bedrijf. De PRRS-scan biedt u dat inzicht door u maandelijks de resultaten van Pool PCR-onderzoeken op overzichtelijke wijze te presenteren. Op basis van de uitslagen kent GD uw bedrijf een status toe van 0 (PRRS-positief) tot 5 (PRRS-onverdacht).

Lees meer over de PRRS-scan


Actueel

hitte

Bron- en contactonderzoek PRRS bij varkens

De aanpak van het PRRS-virus in de varkenshouderij verschuift van onderzoek bij uitbraken naar monitoring. Kennis over de de genetische code van PRRS speelt daarin een belangrijke rol. "Zie het als stamboomonderzoek. We ontrafelen het virus telkens iets verder", zegt Manon Houben, sectorhoofd Varkens bij GD, in een interview met Nieuwe Oogst.

Lees verder


Heeft u een vraag?

hitte

Varkensdierenarts Tom Duinhof is een van de deskundigen op het GD-team varken. Hij is gespecialiseerd in aandoeningen op het gebied van de luchtwegen, zoals PRRS en influenza (griep). Tom beantwoord vrijwel dagelijks vragen van dierenartsen en veehouders via de Veekijkertelefoon (0900-7100000). Wilt u Tom een vraag over PRRS stellen? Of heeft u een andere vraag voor de het GD-team Varken? Neem dan gerust contact met ons op.

Stel uw vraag


Op de hoogte blijven van het laatste diergezondheidsnieuws?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diergezondheid? Meld u dan aan voor nieuwsbrieven over diergezondheid en andere nieuwsberichten en alerts van Royal GD. Nadat u het formulier heeft ingevuld en verstuurd, ontvangt u een e-mail om uw aanmelding te bevestigen en kunt u aangeven welke informatie voor welke diersoort(en) u wilt ontvangen.

Ik meld me aan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.