Ophaaldienst voor sectiemateriaal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

De GD Ophaaldienst sectiemateriaal kan dieren voor pathologisch onderzoek ophalen vanaf de boerderij of vanaf de dierenartspraktijk. Runderen, varkens, schapen, geiten, pluimvee, pelsdieren, paarden en gezelschapsdieren kunnen aangemeld worden voor pathologisch onderzoek om de ziekte- of doodsoorzaak vast te stellen. Daarnaast is pathologisch onderzoek een essentieel onderdeel van de landelijke diergezondheidsmonitoring die GD uitvoert in opdracht van de overheid en veehouderijsectoren.

Informatie rondom hygiëne ophaaldienst

Hygiëne is altijd al één van de belangrijkste speerpunten bij de ophaaldienst en op onze pathologie-afdeling. Onze medewerkers zijn zich altijd bewust van besmettingsrisico’s en nemen standaard verregaande maatregelen. In de crisis waar we ons nu in bevinden is dat niet anders. Zo zijn de vijf vrachtwagen die we gebruiken om kadavers op te halen voorzien van een reinigings- en ontsmettingssysteem en een ‘schone’ en ‘vuile’ ruimte, worden de wielen na elk bedrijfsbezoek gedesinfecteerd en trekt de chauffeur voor het inladen van de kadavers een wegwerpoverall en schone laarzen aan die hij voor vertrek van het bedrijf in de vuile ruimte weggooit.

Tot 1 juni vindt er geen direct contact plaats tussen de veehouder en de chauffeur. Om alle risico’s te beperken tekent de chauffeur in opdracht van de veehouder het inzendformulier.

Zodra de vrachtwagen aankomt bij GD worden de laarzen gedesinfecteerd en de vuile overalls verwijderd. De kadavers komen aan in een door de NVWA-erkende reinigings- en ontsmettingshal waar de vrachtwagens worden gelost, gereinigd en gedesinfecteerd. Naast de jaarlijkse controle van het NVWA voeren we zelf steekproefsgewijs controles uit op enkele plaatsen in de vrachtwagen.

Aanmelden

Dieren voor pathologisch onderzoek kunt u 24 uur per dag, dus ook 's avonds en in de weekenden aanmelden. Aanmelden kan via:

  • digitaal door het invullen van het aanmeldformulier, dit kan ook via uw mobiel;
  • het centrale meldnummer: 0900-20 200 12 (vermeld op het bandje uw naam, UBN, telefoonnummer, diersoort, aantal op te halen dieren en het gewicht van de dieren).

Als u 's avonds voor 22.00 uur uw opdracht aanmeldt, worden de dieren gegarandeerd de eerstvolgende werkdag opgehaald. Als u 's ochtends belt probeert de planner uw opdracht nog in te passen in de route van die dag. Wilt u de kadavers die worden ingestuurd voor pathologisch onderzoek zo koel mogelijk houden (niet invriezen!). Dit kan bijvoorbeeld door ze te bedekken met een natte doek en in de schaduw te leggen.

De chauffeur belt u ongeveer een half uur voordat hij op uw bedrijf is. Vanaf dat tijdstip kunt u het dier aan de openbare weg leggen. De chauffeur komt niet op het erf. 

Inzendformulieren

Het dier moet voorzien zijn van een bij voorkeur door de praktiserend dierenarts ingevuld inzendformulier. Eventueel kan de eigenaar het formulier ook zelf invullen. De dierenarts kan aanvullende informatie zoals de anamnese (ziekteverschijnselen en evt. bedrijfsproblemen/behandelingen) vermelden bij het digitaal aanmelden van het dier.

Als de GD Ophaaldienst uw dier heeft opgehaald, meld het dier dan af of dood (niet van toepassing voor pluimvee, pelsdieren en gezelschapsdieren). Hier kunt u lezen hoe u dode dieren kunt afmelden/doodmelden

Afvoerkosten

Tarieven die GD in rekening krijgt gebracht voor het aanbieden van kadavers aan destructie, berekent GD door aan de inzender (zie onder hoofdstuk Sectie, organen- en histologisch onderzoek).

De GD Ophaaldienst voor sectiemateriaal voldoet qua transport en verpakking aan alle wettelijke eisen. Klik hier voor de inzend- en acceptatievoorwaarden van de GD.

Aanmelden sectiemateriaal

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.