De ophaaldienst voor sectiemateriaal haalt dieren voor pathologisch onderzoek op vanaf de boerderij of vanaf de dierenartspraktijk. Runderen, varkens, schapen, geiten, pluimvee, pelsdieren, paarden en gezelschapsdieren kunnen aangemeld worden voor pathologisch onderzoek om de ziekte- of doodsoorzaak vast te stellen. Daarnaast is pathologisch onderzoek een essentieel onderdeel van de landelijke diergezondheidsmonitoring die GD uitvoert in opdracht van de overheid en veehouderijsectoren.
Dieren voor pathologisch onderzoek kunt u 24 uur per dag, dus ook 's avonds en in de weekenden aanmelden.
Digitaal aanmelden
U kunt een dier ook telefonisch aanmelden via 0900-20 200 12. Hou hierbij uw UBN, telefoonnummer, het aantal op te halen dieren en het gewicht van de dieren bij de hand. Deze gegevens zijn nodig voor de aanmelding.
Als u 's avonds voor 22.00 uur uw opdracht aanmeldt, worden de dieren gegarandeerd de eerstvolgende werkdag opgehaald. Als u 's ochtends belt probeert de planner uw opdracht nog in te passen in de route van die dag. Wilt u de kadavers die worden ingestuurd voor pathologisch onderzoek zo koel mogelijk houden (niet invriezen). Dit kan bijvoorbeeld door ze te bedekken met een natte doek en in de schaduw te leggen.
De chauffeur belt u ongeveer een half uur voordat hij op uw bedrijf is. Vanaf dat tijdstip kunt u het dier aan de openbare weg leggen. De chauffeur komt niet op het erf.
Inzendformulieren
Het dier moet voorzien zijn van een bij voorkeur door de praktiserend dierenarts ingevuld inzendformulier. Eventueel kan de eigenaar het formulier ook zelf invullen. De dierenarts kan aanvullende informatie zoals de anamnese (ziekteverschijnselen en evt. bedrijfsproblemen/behandelingen) vermelden bij het digitaal aanmelden van het dier.
Als de ophaaldienst uw dier heeft opgehaald, meld het dier dan af of dood (niet van toepassing voor pluimvee, pelsdieren en gezelschapsdieren). Hier kunt u lezen hoe u dode dieren kunt afmelden/doodmelden
Hygiëne ophaaldienst
Hygiëne is altijd al één van de belangrijkste speerpunten bij de ophaaldienst en op onze pathologie-afdeling. Onze medewerkers zijn zich altijd bewust van besmettingsrisico’s en nemen standaard verregaande maatregelen. In de crisis waar we ons nu in bevinden is dat niet anders. Zo zijn de vijf vrachtwagen die we gebruiken om kadavers op te halen voorzien van een reinigings- en ontsmettingssysteem en een ‘schone’ en ‘vuile’ ruimte, worden de wielen na elk bedrijfsbezoek gedesinfecteerd en trekt de chauffeur voor het inladen van de kadavers een wegwerpoverall en schone laarzen aan die hij voor vertrek van het bedrijf in de vuile ruimte weggooit.
Zodra de vrachtwagen aankomt bij GD worden de laarzen gedesinfecteerd en de vuile overalls verwijderd. De kadavers komen aan in een door de NVWA-erkende reinigings- en ontsmettingshal waar de vrachtwagens worden gelost, gereinigd en gedesinfecteerd. Naast de jaarlijkse controle van het NVWA voeren we zelf steekproefsgewijs controles uit op enkele plaatsen in de vrachtwagen.
Afvoerkosten
Tarieven die GD in rekening krijgt gebracht voor het aanbieden van kadavers aan destructie, berekent GD door aan de inzender.
De ophaaldienst voor sectiemateriaal voldoet qua transport en verpakking aan alle wettelijke eisen. Klik hier voor de inzend- en acceptatievoorwaarden van de GD.