Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

De GD Ophaaldienst sectiemateriaal kan dieren voor pathologisch onderzoek ophalen vanaf de boerderij of vanaf de dierenartspraktijk. Runderen, varkens, schapen, geiten, pluimvee, pelsdieren, paarden en gezelschapsdieren kunnen aangemeld worden voor pathologisch onderzoek om de ziekte- of doodsoorzaak vast te stellen. Daarnaast is pathologisch onderzoek een essentieel onderdeel van de landelijke diergezondheidsmonitoring die GD uitvoert in opdracht van de overheid en veehouderijsectoren.

Aanmelden

Dieren voor pathologisch onderzoek kunt u 24 uur per dag, dus ook 's avonds en in de weekenden aanmelden. Aanmelden kan via:

  • digitaal door het invullen van het aanmeldformulier, dit kan ook via uw mobiel;
  • het centrale meldnummer: 0900-20 200 12 (vermeld op het bandje uw naam, UBN, telefoonnummer, diersoort, aantal op te halen dieren en het gewicht van de dieren).

Als u 's avonds voor 22.00 uur uw opdracht aanmeldt, worden de dieren gegarandeerd de eerstvolgende werkdag opgehaald. Als u 's ochtends belt probeert de planner uw opdracht nog in te passen in de route van die dag. Wilt u de kadavers die worden ingestuurd voor pathologisch onderzoek zo koel mogelijk houden (niet invriezen!). Dit kan bijvoorbeeld door ze te bedekken met een natte doek en in de schaduw te leggen.

Ophalen

De chauffeur belt u ongeveer een half uur voordat hij op uw bedrijf is. Vanaf dat tijdstip kunt u het dier aan de openbare weg leggen. De chauffeur komt niet op het erf. 

Inzendformulieren

Het dier moet voorzien zijn van een bij voorkeur door de praktiserend dierenarts ingevuld inzendformulier. Eventueel kan de eigenaar het formulier ook zelf invullen. De dierenarts kan aanvullende informatie zoals de anamnese (ziekteverschijnselen en evt. bedrijfsproblemen/behandelingen) vermelden bij het digitaal aanmelden van het dier.

Als de GD Ophaaldienst uw dier heeft opgehaald, meld het dier dan af of dood (niet van toepassing voor pluimvee, pelsdieren en gezelschapsdieren). Hier kunt u lezen hoe u dode dieren kunt afmelden/doodmelden

Afvoerkosten

Tarieven die GD in rekening krijgt gebracht voor het aanbieden van kadavers aan destructie, berekent GD door aan de inzender (zie onder hoofdstuk Sectie, organen- en histologisch onderzoek).

De GD Ophaaldienst voor sectiemateriaal voldoet qua transport en verpakking aan alle wettelijke eisen. Klik hier voor de inzend- en acceptatievoorwaarden van de GD.

Aanmelden sectiemateriaal

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.