Eerste resultaten uitslagen Pakket Luchtweginfecties PCR rund

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Eerste resultaten uitslagen Pakket Luchtweginfecties PCR rund

2-5-2024: 

Sinds de introductie van het Pakket Luchtweginfecties PCR is deze 363 maal ingezet (t/m maart 2024, onderzoeksprojecten niet meegerekend). We hebben de uitslagen van deze multiplex-PCR voor luchtwegpathogenen geanalyseerd.

De resultaten per pathogeen zijn weergegeven in figuur 1, onderverdeeld naar herkomst van het monster. De percentages positieve monsters van longspoelsels en van monsters uit sectiemateriaal vertonen een redelijk vergelijkbaar beeld. De resultaten van de swabs verschillen wat meer, maar omdat het aantal swabs nog relatief gering is kunnen we dit verschil nog niet goed beoordelen.

De twee compleet nieuwe tests binnen het pakket, namelijk de PCR’s voor Mannheimia haemolytica serotypes A1/A6 en serotype A2, en die voor Influenza D geven een eerste indruk van het voorkomen van deze pathogenen. Een aanzienlijk deel van de aangetoonde Mannheimia’s blijkt serotype A2. Deze werd tot voor kort wereldwijd als nonvirulente commensaal beschouwd bij runderen. Recent is echter gebleken dat het de meest voorkomende oorzaak van fibrineuze polyserositis bij vleeskalveren in Nederland is en wordt dit serotype in recente publicaties steeds vaker aangetoond in verband met luchtwegaandoeningen. Serotype A1 en A6 worden al decennia genoemd als de belangrijkste serotypes bij longontstekingen, onder andere ook bij de uitbraken van Mannheimia pleuropneumonie die we de laatste jaren hebben zien opkomen op Nederlandse melkveebedrijven (Arnal et al., 2021; Biesheuvel et al., 2021; Het Lam et al., 2023).

Influenza D

Influenza D (IDV) blijkt in een klein percentage voor te komen. De klinische relevantie daarvan is niet duidelijk. Influenza D is ontdekt in 2011 en sinds 2016 als apart species IDV gekwalificeerd. Recent is het in een review benoemd als een (primair) BRD-pathogeen (Pardon & Buczinski, 2020). Gepubliceerde prevalenties variëren bij klinisch gezonde dieren van 2,4 tot 94,6 procent en bij dieren met BRD verschijnselen van 1,3 tot 64,9 procent (Ruiz et al., 2022).
Het is gezien de recente berichten uit de USA over vogelgriep bij melkvee van belang te beseffen dat dit gaat over een H5N1, behorend tot de groep Influenza A, die door deze multiplex PCR niet aangetoond kan worden. Van infecties van runderen met andere virussen uit de Influenza A-groep dan H5N1 zijn diverse publicaties vanaf tientallen jaren geleden, echter zonder aanwijzingen dat het rund als natuurlijke gastheer en verspreider functioneerde. Het is tot op heden onbekend of besmetting van runderen in Nederland met Influenza A heeft plaatsgevonden. 

Aangetoonde pathogene species per monster 

Figuur 2 toont het aantal aangetoonde pathogene species per monster. Ongeveer een kwart van de monsters is volledig negatief. Bij meer dan de helft van de monsters worden meerdere luchtwegpathogenen in diverse combinaties aangetoond. Op de originele uitslagen worden de Ct-waarden per aangetoonde pathogeen weergegeven, hetgeen bij de interpretatie van de uitslag kan helpen onderscheid te maken tussen pathogenen waarvan meer of minder genetisch materiaal is aangetoond.

De klinische relevantie van laboratoriumuitslagen zoals ook deze multiplex PCR dient altijd een afweging te zijn die gemaakt wordt op basis van het totaalbeeld van de klinische bevindingen, alle beschikbare laboratoriumuitslagen en andere relevante gegevens.

Voor vragen over individuele uitslagen en bijbehorende casuïstiek kunt u contact opnemen met de Veekijker-telefoon (088-2025555).

Artikel: Jasper het Lam (rundveedierenarts), Lianneke Bosma (onderzoeker R&D) 

Onderzoek: Marian Aalberts (R&D-onderzoeker, immunologie), Remco Dijkman (R&D-onderzoeker, moleculaire biologie) 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.