Surveillanceprogramma influenza

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Surveillanceprogramma influenza

16-5-2023: 

Het is bekend dat op varkensbedrijven influenza A-virusinfecties regelmatig voorkomen, maar er is minder informatie bekend over de variatie in de verschillende influenzastammen. Om dit gebrek aan kennis op te lossen is een surveillanceprogramma influenza op varkensbedrijven opgezet.

Zeven varkenspraktijken werd gevraagd om bij varkens met klinische symptomen passend bij een influenza A infectie, waaronder koorts en respiratoire verschijnselen zoals niezen en hoesten speekselmonsters en neusswabs te verzamelen. GD heeft deze monsters met een PCR getest op aanwezigheid van het Influenza A virus. Vervolgens zijn de positieve monsters verder getypeerd door middel van Whole Genome Sequencing. GD werkt in dit project samen met het RIVM, WBVR en het EMC.

Van november 2022 tot maart 2023 zijn 522 luchtwegmonsters verzameld op 37 varkensbedrijven. Van deze monsters was 45% (235/522) PCR-positief (Ct<40). Er is een selectie gemaakt van 48 monsters met een Ct-waarde kleiner dan 35. Op deze monsters is met behulp van nanopore sequencing whole genome sequence uitgevoerd. Het bleek dat 27 monsters tot het A/H1N1-subtype en 21 het A/H1N2-subtype behoorde. Verdere fylogenetische analyse van het hemagglutinine toonde aan dat 13 stammen tot het Classical Swine (CS)-lineage (clade 1A.3.3.2-like) behoorden, 4 tot de Human Seasonal (HS)-lineage (clade 1B.1.2.1-like) en 22 tot de Eurasian-Avian (EA)-lineage (clades 1C.2.1 and 1C.2.2-like). Eén Influenza A/H1N2-virusstam van de Eurasian-Avian lineage is ook aangetroffen bij een humane patiënt in november 2022 (A/Netherlands/11748/2022). De informatie die in dit project wordt ontwikkeld is relevant voor de varkenshouderij, maar omdat er ook gekeken wordt naar de antigene karakterisatie van een deel van de stammen, levert dit project ook inzichten op of de griepprik voor mensen moet worden aangepast.

drs. Bas Engel, dierenarts

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.