Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diergezondheid volgens Jan Verhoijsen

Jan Verhoijsen runt vanuit Someren een vleeskuiken bedrijf met meerdere locaties: Peelpluimvee BV. De gezondheidsstatus van de dieren staat hoog in het vaandel, want alleen zo kan er topkwaliteit worden geleverd, stelt de pluimveehouder. Hij vindt het wel jammer dat er weinig waardering is vanuit de keten en de consument voor de inspanningen van de sector. 

 

“We proberen zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Door hygiënisch te werken, te zorgen dat er zo min mogelijk insleep van buiten is, de stallen goed te reinigen, enz. Zo leggen we de basis voor gezonde vleeskuikens en proberen we met maximale inzet een kwaliteitsproduct te leveren.”

 

Je hoort Jan Verhoijsen niet zeggen dat er in zijn stallen nooit problemen zijn. “Elk bedrijf heeft zijn eigen problemen. We proberen natuurlijk wel zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Door hygiënisch te werken, te zorgen dat er zo min mogelijk insleep van buiten is, de stallen goed te reinigen, enzovoort. Zo leggen we de basis voor gezonde vleeskuikens en proberen we met maximale inzet een kwaliteitsproduct te leveren.”

Zo werden alle drinksystemen in de stallen vervangen, omdat de kuikens last hadden van voetzoollaesies. Ook werd geïnvesteerd in biomassakachels en, op andere locaties, met warmtewisselaars om het ideale stalklimaat te krijgen. “Je doet wat je kan, maar dat wil nog niet zeggen dat je alles in de hand hebt. Het luistert heel nauw met vleeskuikens. Zo hadden we last van enterokokken, waardoor de kuikens kreupel werden. Daar is erg moeilijk vanaf te komen. Daarom zijn we overgeschakeld naar Nestbornkuikens, die uitkomen in de stal. Dat had in eerste instantie best wel een goed effect, maar dat is nu helaas weer minder geworden.” 

Geen invloed

Het is volgens de vleeskuikenhouder dus steeds draaien aan de knoppen om de beste resultaten te halen. Maar op sommige factoren heb je als ondernemer gewoon geen invloed, stelt Jan. “Neem de hoge grondstofprijzen, daardoor veranderen leveranciers de samenstelling van het voer. Dat heeft invloed op de kuikens, maar ik kan er niets aan veranderen.” Ook corona werkt door in de vleeskuikensector. “De vliegtuigmaaltijden zijn weggevallen. In de supermarkten is er wel vraag, maar toch laten retailers de prijs vallen, omdat ander vlees ook goedkoop is. Je krijgt geen meerwaarde voor je conceptkuiken. De prijzen lopen wel weer iets op, maar de voerprijzen nog harder.”

De pluimveesector staat volgens Jan Verhoijsen dan ook voor een geweldige uitdaging. “De consument en de maatschappij vragen een andere wijze van produceren. Daar willen we graag invulling aan geven, maar dan moeten we daar wel de mogelijkheden voor hebben. Die zijn er momenteel niet. Niet financieel en niet qua regelgeving. Ik ben ervan overtuigd dat iedere pluimveehouder alles doet om zijn dieren goed te verzorgen, maar we krijgen er weinig waardering voor. Dat is jammer.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.