Resistentie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Resistentie van maagdarmwormen voor de beschikbare ontwormingsmiddelen is een toenemend probleem. Factoren die resistentie-ontwikkeling bevorderen zijn:

 1. De gebruikte dosering. Door onderdosering ontstaat gemakkelijk resistentie; daarom moet altijd minimaal de juiste dosering worden toegepast en bij twijfel liever een over- dan een onderdosering.
 2. Het aantal uitgevoerde behandelingen. Hoe vaker u behandelt, hoe groter de kans op resistentie.
 3. Het gedeelte van de totale wormpopulatie dat aan een behandeling wordt blootgesteld, ook wel genoemd: ontwormen in een situatie zonder refugia. Haemonchus contortus overwintert als geïnhibeerde larve in het schaap en niet op de wei. Dit betekent dat in het voorjaar de hele populatie van Haemonchus contortus in de schapen zit. Een onderdosering in de aflamperiode leidt dan gemakkelijk tot resistentie omdat op dat moment de hele wormpopulatie een onderdosering krijgt.
 4. Resistentie kan ook worden aangevoerd met de aanvoer van een dier dat resistente maagdarmwormen bij zich heeft. Daarom adviseren wij u om zo weinig mogelijk dieren aan te voeren en deze dieren altijd eerst in quarantaine te doen.

Terug naar wormbestrijding bij schapen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.