Andere aandoeningen die de weerstand ondermijnen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Bovine virus diarree (BVD)

BVD ondermijnt (tijdelijk) het afweermechanisme van het dier, waardoor het dier vatbaarder wordt voor andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld uierontsteking. Het aantal nieuwe gevallen van subklinische mastitis is op BVD-vrije bedrijven lager dan op andere bedrijven. Onderzoek toont aan dat het percentage nieuwe attentiedieren lager is op BVD-vrije bedrijven in vergelijking met bedrijven met een onbekende BVD-status. Een conclusie is dat BVD-virusvrij worden een positief effect heeft op de uiergezondheid. Lees meer over BVD

Overige aandoeningen

Alle gezondheidsstoornissen en aandoeningen die de voeropname verminderen, zoals kreupelheden, slepende melkziekte en ernstige baarmoederontstekingen, resulteren in een energietekort, een tekort aan andere essentiële voedingstoffen en stress. Dit leidt tot een negatieve beïnvloeding van de weerstand.

Ook alle infectieziekten die zorgen voor pijnlijk aangetaste spenen, zoals blaren, blaasjes en wondjes maken het melken lastig. Hierdoor worden de koeien worden niet goed leeggemolken en is de kans op mastitis groter. Speenwondjes kunnen geïnfecteerd raken met bacteriën, waaronder mastitisverwekkende bacteriën. Deze extra infectiedruk in combinatie met lastig uitmelken resulteert in een verhoogd risico op het binnendringen van deze mastitisverwekkers.
Een goede speendesinfectie na het melken kan het risico enigszins beperken. Voorbeelden van infectieziekten die speenaandoeningen kunnen veroorzaken zijn (valse) koepokken en blauwtong. Ook wratjes dichtbij of aan het slotgat verhogen de kans op het optreden van mastitis.

Terug naar het hoofdstuk weerstand

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.