Meldplicht HPAI voor in het wild levende en gehouden zoogdieren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meldplicht HPAI voor in het wild levende en gehouden zoogdieren

11-7-2023: 

Sinds oktober 2021 is in Nederland en andere Europese landen regelmatig vogelgriep (AI) vastgesteld bij wilde vogels en pluimveebedrijven. Het gaat meestal om het type H5N1. Vogelgriep is een virusziekte die meestal zeer acuut verloopt en veel sterfte veroorzaakt bij pluimvee en andere vogelsoorten. Vogelgriep is een zoönose: een ziekte die kan overgaan van dier op mens. Daarom geldt voor vogelgriep bij pluimvee een meldplicht.

Inmiddels weten we dat zoogdieren ook besmet kunnen raken met het vogelgriepvirus, bijvoorbeeld door het bijten in of eten van geïnfecteerde zieke of dode wilde vogels. Er zijn onder andere besmettingen van vossen, een bunzing en een das vastgesteld. Ook honden en katten kunnen ziek worden van vogelgriep. 

Uitbreiding meldplicht

Tot op heden was de meldplicht er uitsluitend voor pluimvee. Nu wordt de meldplicht uitgebreid en geldt voor alle in het wild levende en gehouden zoogdieren, waaronder ook varkens. De meldplicht voor varkens betreft niet de verdenkingen op basis van verschijnselen. De meldplicht geldt wanneer laboratoriumonderzoek op HPAI (H5 serotype) positief is, bijvoorbeeld met een PCR of antistoffentest.
In het Deskundige beraad Zoönosen (DB-Z) is gesproken over het risico van varkens in de epidemiologie van vogelgriep. POV en GD erkennen deze mogelijke risico’s en werken daarom samen met andere partners (RIVM, Erasmus MC en WBVR) aan het verkrijgen van meer inzicht in de influenzastammen die voorkomen bij varkens. Deze monitoring geeft aan dat we momenteel geen aanwijzingen hebben dat varkens in Nederland besmet zijn met vogelgriepvirussen. Dat is belangrijke en zinvolle informatie en het is belangrijk om dit te blijven onderzoeken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.