Blijf op de hoogte van droes-, rhinopneumonie- en influenzagevallen met SEIN

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blijf op de hoogte van droes-, rhinopneumonie- en influenzagevallen met SEIN

4-4-2023:  Surveillance Equine Infectieziekten Nederland (SEIN) meldt bevestigde gevallen van droes, rhinopneumonie en influenza in Nederland per e-mail aan deelnemende dierenartsen. Dit meldingssysteem is ontstaan in 2019 vanuit de samenwerking tussen Royal GD, KNMvD en Boehringer Ingelheim. 

De geanonimiseerde meldingen vanuit SEIN bevatten tot op heden informatie over o.a. het aantal betrokken paarden en de klinische symptomen per geval, waarvoor contact wordt opgenomen met de praktijk die het betreffende monster heeft ingestuurd. Daarnaast bevat elke melding een grafisch kaartje van Nederland waarin op tweecijferig postcodeniveau het gebied is gekleurd waarbinnen de uitbraak plaatsvindt. 

Nieuwe insteek SEIN

Om SEIN te evalueren, werd in december 2022 een enquête over SEIN verspreid onder zowel deelnemende als niet-deelnemende dierenartsen. Hierbij werd onder andere feedback gevraagd op een nieuwe werkwijze voor SEIN.
De enquête is ingevuld door 129 respondenten. Met inachtneming van de resultaten uit de enquête wordt binnenkort SEIN 2.0 gestart, waarbij meldingen wekelijks gegroepeerd worden verstuurd op basis van reeds beschikbare informatie. Dit betekent dat er een vlottere doorloop is en er geen meldingen gemist worden. In speciale gevallen (omvangrijke uitbraak, specifieke ziekteverwekkers) wordt dan nog wel contact opgenomen voor aanvullende informatie zodat er in dat geval meer achtergrondinformatie kan worden meegegeven bij de melding. 

 

Aanmelden

Dierenartsen kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor SEIN via de website www.seinalerts.nl. Op de website kun je tevens een voorbeeld van een SEIN melding bekijken en vind je het grafische overzicht van de meldingen die zijn verstuurd in het eerste kwartaal van 2023. 
Er worden enkel meldingen verstuurd naar aanleiding van positieve uitslagen wanneer de betreffende praktijk deelnemer is van SEIN. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.