In 2021 wederom leptospirose-besmettingen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

In 2021 wederom leptospirose-besmettingen

13-1-2022: 

In 2021 zijn bij zeven rundveebedrijven besmettingen vastgesteld met de bacterie Leptospira Hardjo. Een besmetting heeft voor deze bedrijven zeer grote gevolgen. Er dient koppelbloedonderzoek te worden uitgevoerd en vaak ook een koppelbehandeling met antibiotica (dihydrostreptomycine). Daarnaast dient de zuivelonderneming toestemming te verlenen om met een uitzonderingspositie nog melk te mogen leveren, dit is onder strikte voorwaarden mogelijk voor slechts een beperkte periode (maximaal 5 jaar), hierna dienen de runderen met antistoffen te zijn afgevoerd.

Sinds 2020 ziet GD een duidelijke stijging in het aantal leptospirose-besmettingen in Nederland. In 2020 zijn twaalf besmettingen waargenomen en in 2021 zeven. Dit is een grote stijging ten opzichte van de jaren daarvoor, toen werd slechts sporadisch een uitbraak van leptospirose vastgesteld. Bij de recente besmettingen is de oorzaak in de meeste gevallen te herleiden naar aanvoer van buitenlandse runderen. 

Nederland is een van de weinige landen in de wereld met een ‘leptospirose-vrij’-dierziekteprogramma. Alle aanvoeren uit het buitenland zijn een risico voor insleep van leptospirose. Ons advies is runderen uit het buitenland altijd voor te screenen. Laat het onderzoek bij GD uitvoeren: de test die GD gebruikt (ELISA) is veel gevoeliger dan de test die doorgaans door buitenlandse laboratoria (MAT-test) wordt toegepast. Daarnaast is ook één-op-één transport naar Nederland belangrijk.

Ook tijdens transport kan nog een besmetting plaatsvinden, plaats de runderen daarom eerst vier tot zes weken in quarantaine. Als de runderen direct na aanvoer al worden onderzocht, onderzoek de runderen dan aan het einde van de quarantaineperiode nogmaals. Bovenstaande adviezen gelden uiteraard ook voor dierverplaatsingen in Nederland als het herkomstbedrijf niet ‘leptospirose-vrij’ is.

Bekijk de onze Risicocheck voor andere adviezen bij aanvoer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.