Nadere informatie: Gezondheidsprogramma's en laboratoriumuitslagen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Nadere informatie: Gezondheidsprogramma's en laboratoriumuitslagen

Voor het bezoek van de dierenarts kunt u al wat voorwerk verrichten door de onderstaande informatie te verzamelen. Veel van de GD-gegevens zijn op te vragen via VeeOnline. 


De gezondheidsstatus van het bedrijf aan de hand van deelname aan GD-programma’s

  • Heeft het bedrijf een gecertificeerd vrije status voor Leptospirose, IBR of BVD of een status tankmelkonverdacht  voor BVD of IBR?
  • Neemt het bedrijf deel aan bewakingsprogramma’s voor Neospora en/of Salmonella? Zo ja, wat is de status daarvan?

Tankmelkuitslagen op afweerstoffen en/of ziekteverwekker

Verzamel alle periodieke en incidentele tankmelkuitslagen van het laatste jaar (onder andere IBR, BVD, Neospora, Salmonella, Leptospira).

Beschikbare uitslagen overige laboratoriumonderzoeken

Verzamel alle overige laboratoriumuitslagen.


Als afweerstoffen in bloed of melk worden aangetoond, betekent dat alleen dat het rund in aanraking is geweest met de specifieke ziekteverwekker en/of met een vaccin tegen de betreffende ziekte. Inzicht in de de bedrijfsgeschiedenis en vaccinatiegeschiedenis van het bedrijf en/of een dier is daarom van groot belang. De hoeveelheid afweerstoffen geeft geen betrouwbare informatie over hoe recent de doorgemaakte infectie is.

Zijn alle verwerpers onderzocht op Brucella abortus?

Dit verplichte onderzoek is voor u als veehouder kosteloos. Van ieder dier dat verwerpt (na een drachtlengte van 100 tot 260 dagen), dient u binnen zeven dagen na het verwerpen een bloedmonster bij GD te laten onderzoeken op Brucella abortus


Uitslagen van secties van ingestuurde verworpen vruchten en/of overige sectie-uitslagen van het bedrijf

Het vinden van een ziekteverwekker in de vrucht hoeft niet altijd te betekenen dat deze ziekteverwekker ook de oorzaak van de abortus is geweest, laat staan dat het de (enige) oorzaak van het verwerpersprobleem is. 

Het niet vinden van een ziekteverwekker betekent niet altijd dat er geen infectie in het spel is (geweest). De ziektekiem kan onder andere vernietigd zijn door rotting van de vrucht of bijvoorbeeld zijn weggevangen door afweerstoffen. Ook kan het zijn dat een verwekker alleen gevonden kan worden in de nageboorte, maar dat deze niet is meegestuurd. 

De uitslag dient kritisch beoordeeld te worden: in hoeverre was een volledig onderzoek mogelijk en heeft dit plaatsgevonden? Was de ingezonden vrucht representatief voor het probleem? Is de nageboorte ook onderzocht? Welke relevante onderzoeken zijn wel/niet uitgevoerd?

Uitslagen van drinkwateronderzoek 

Onderzoek naar de geschiktheid als drinkwater, nitraat-/nitrietgehalte.

Analyses van aanwezige voedermiddelen 

Onderzoek op onder andere nitraat-/nitrietgehalte, ruw eiwitgehalte, ruw asgehalte, NH3, OEB. Tijdens de rondgang over het bedrijf volgt de beoordeling van de kwaliteit van het product zoals het gevoerd wordt.

Mineralen onderzoek

  • Uitslagen van tankmelkonderzoek op mineralen (jodium, koper, seleen en zink).
  • Individueel bloed-/melk-/urineonderzoek op mineralen deficiënties/overmaat. In sommige gevallen is leveronderzoek zinvol (via leverbiopten of leveronderzoek vanuit slachthuis of sectie).

Verder naar stap 5

Terug naar stap 4

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.