Klauwgezondheidsscore (KGS)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Klauwgezondheidsscore (KGS)

De klauwgezondheidsscore (KGS) is een belangrijke graadmeter voor de klauwgezondheid op een bedrijf. De klauwgezondheidsscore is een berekende score voor het bedrijf ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De klauwgezondheidsscore wordt per aandoening (Mortellaro, Stinkpoot, Zoolbloeding, Wittelijn, Zoolzweer, Tyloom) en als totale klauwgezondheidsscore berekend.

Advies aan de hand van uw klauwgezondheidsscore

Klauwgezondheidsscore berekenen

De Klauwgezondheidsscore kan berekend worden door middel van DigiKlauw. DigiKlauw verwerkt de door de klauwverzorger ingevoerde data tot een KGS. Doordat uw klauwverzorger de bevindingen van alle individuele koeien in het softwareprogramma verwerkt, ontstaat een bedrijfsoverzicht waaruit in één keer duidelijk wordt hoe het er met de klauwgezondheid voorstaat.
In de berekening worden alle behandelde dieren tot een jaar terug meegenomen. Na de laatste behandeldatum wordt de KGS opnieuw berekend in de nacht nadat behandelingen zijn ingebracht. De volgende dag is dan de KGS af te lezen.

Interpretatie Klauwgezondheidsscore naar de praktijk

De KGS is een berekende score voor het bedrijf ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Het gemiddelde is gesteld op 50. Een lager cijfer is minder goed. Een hoog cijfer is goed. De score loopt van 0 tot 100.

Score

Actie

10-30

De aandoening komt veel voor op uw bedrijf, ingrijpen is noodzakelijk

31-50

Gerichte aanpak van de klauwaandoeningen op uw bedrijf is nodig om op korte termijn resultaat te bereiken

51-60

Klauwaandoeningen komen voor op uw bedrijf, neem nu maatregelen om verslechtering te voorkomen

61-80

De aandoening komt voor op uw bedrijf, maar u heeft de aandoening wel onder controle

81-100

De aandoening komt in hele lage percentages voor, voorkom insleep of minder aandacht voor het management, waardoor de situatie verslechterd

Veranderingen in management

DigiKlauw geeft inzicht in de belangrijkste oorzaken van kreupelheid op uw bedrijf. Uw dierenarts, voeradviseur en klauwverzorger kunnen u helpen bij het vertalen van uw score naar gerichte managementmaatregelen. Goed gebruik van de data in combinatie met kennis van de risicofactoren, zal op den duur de klauwgezondheid van uw veestapel duidelijk verbeteren. 

DigiKlauw is een samenwerkingsverband tussen CRV, de GD, Agrarische Bedrijfsverzorging (AB) en de Vereniging van Rundveepedicuren (VvRVP). Meer over DigiKlauw

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.