Ernstige mastitis aan het begin van de lactatie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Ernstige mastitis aan het begin van de lactatie

De overgang van de droogstandsperiode naar het begin van de lactatie vereist een ongelooflijke aanpassing van het metabolisme van de koe. Door de snelle toename van de melkproductie neemt binnen enkele dagen de behoefte aan energie, mineralen en vitaminen voor de biest en melkproductie enorm toe, terwijl de opname via het voer nog achterblijft. Dit betekent dat de koe eigenlijk meer voer nodig heeft dan ze tot haar beschikking heeft of kan opnemen. Door de overgang van droogstand naar lactatie goed te managen hoeft dit geen problemen voor de melkkoe op te leveren. Het tekort aan opname van nutriënten aan het begin van de lactatie is fysiologisch en verantwoord voor de melkkoe, mits het binnen de perken blijft.

In gevallen waarbij het verschil tussen behoefte en opname te groot is kan het de weerbaarheid van de koe ondermijnen met een uierinfectie als gevolg. Vooral omgevingsgebonden mastitiskiemen zoals E. coli en Klebsiella kunnen van deze situatie met verhoogde kwetsbaarheid gebruikmaken met een ernstige zieke koe met klinische mastitis tot gevolg. Houd dan ook de periode na afkalven waarin de nutriëntenbehoefte te kort schiet, zo kort mogelijk om de weerbaarheid tegen dergelijke uierinfecties te waarborgen. Vooral sub- en klinische melkziekte kan de werking van de leukocyten (afweercellen) om infecties te bestrijden en de drogestofopname nadelig beïnvloeden. De lagere drogestofopname veroorzaakt door sub- en klinische melkziekte vermindert daarmee ook de opname van belangrijke micronutriënten die essentieel zijn voor een goede weerbaarheid, gezondheid en prestatie zoals Retinol (vitamine A), alfa-tocoferol (vitamine E) en de spoorelementen zink (Zn), selenium (Se) en koper (Cu). Naast een goede weerbaarheid speelt de infectiedruk in de omgeving van de uier met omgevingsgebonden mastitiskiemen zoals E. coli en Klebsiella een belangrijke rol in het optreden van deze vorm van mastitis op het bedrijf.

Een optimale voeding, huisvesting en verzorging tijdens de transitie periode (drie weken voor de droogstand en drie weken na afkalven) kan helpen om de gezondheid en de prestaties van uw melkvee te optimaliseren.

Meer informatie over uiergezondheid

Mastitis Tankmelk: Goed voor de koe, dus ook voor u

rundveeMet Mastitis Tankmelk krijgt u in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van uw hele koppel melkvee. Via tankmelkonderzoek houdt u in de gaten welke mastitisverwekkers er spelen op uw bedrijf, en krijgt u inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers. Zo voorkomt u problemen met mastitis. Steekt mastitis toch de kop op, dan weet u van tevoren al welke injector u moet gebruiken. Meer informatie 

 

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.