Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Anne Veenbaas zorgde ruim 100 jaar geleden voor dé doorbraak in de TBC-bestrijding. Zijn innovatieve geest en doorzettingsvermorgen lag aan de basis van deze doorbraak. Het Anne Veenbaas Fonds, opgericht ter ere van het 100-jarig jubileum van GD, wil mensen uit de praktijk eren die zich op innovatieve wijze inzetten om diergezondheid in Nederland verbeteren.

Het fonds onderscheidt jaarlijks iemand uit de praktijk die zich op innovatieve wijze inzet voor het verbeteren van de diergezondheid in Nederland. De winnaar ontvangt een erepenning en 500 euro. U kunt dit fonds financieel ondersteunen door een bijdrage over te maken naar banknummer NL29RABO0128876158 t.n.v. Gezondheidsdienst voor Dieren BV, Deventer, o.v.v. Anne Veenbaas Fonds.

Kandidaat aandragen

Wilt u een mogelijke kandidaat aandragen voor de Anne Veenbaas prijs van 2019? Vul dan het aanmeldformulier in!

Ik wil graag een kandidaat aandragen

Het verhaal van Anne Veenbaas

De Friese dierenarts Johannes Plet komt begin vorige eeuw vaak bij boeren in de wei en in de stallen om zieke dieren te behandelen. Een derde van alle bedrijven kampt in die tijd met rundertuberculose. Boeren zien niet alleen hun melkproductie teruglopen en hun koeien aan de ziekte overlijden, de bacterie slaat bovendien geregeld over naar het woonhuis. En tuberculose is niet de enige zorg voor veehouders in die periode. Door de ziekte van Bang (abortus bang) verwerpen op veel bedrijven in één of twee jaar tijd vrijwel alle drachtige dieren. In golven van vijf tot zeven jaar worden veehouders ook nog eens geteisterd door het uiterst besmettelijke mond-en-klauwzeer (MKZ).

Friese veehouders bundelen hun krachten om zich te weren tegen deze dierziekten en de boeren van het Fries Rundvee Stamboek besluiten veearts Anne Veenbaas per 1 januari 1918 te benoemen als hygiëneconsulent. Een jaar later in 1919 mondt dit boereninitiatief uit in de oprichting van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Friesland, met Veenbaas als eerste directeur. Lees meer

Bestuur Anne Veenbaas Fonds

Het bestuur van het fonds bestaat uit:

  • Geert Benedictus (voorzitter)
  • Toon van Hoof (secretaris)
  • Theo Lam (penningmeester)

Wie was Anne Veenbaas?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.