Vanaf het begin van de opkomst van de professionele melkgeitenhouderij in Nederland biedt GD specifieke gezondheidsprogramma's aan waaronder CL-certificering. GD heeft sinds 1989 een programma ontwikkeld waarmee koppels geiten CL-gecertificeerd kunnen worden. Het doel van de certificering is dat op termijn de gehele Nederlandse melkgeitenhouderij CL-gecertificeerd zal zijn. GD heeft een team met gespecialiseerde dierenartsen en een deskundige helpdesk om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Het CL-certificeringsprogramma is gebaseerd op een reglement van GD. Bedrijven die CL-gecertificeerd willen zijn hebben hierbij de keuze uit de volgende mogelijkheden:
- Na een periode van leegstand, aanvoer van CL-gecertificeerde geiten, waarbij het mogelijk is om direct het CL certificaat te behalen;
- Tenminste één negatief bloedonderzoek van de geiten ouder dan zes maanden, volgens een steekproef. Het jaar voorafgaand mogen dan alleen CL-gecertificeerde geiten zijn aangevoerd.
GD bezoekt bedrijven met meer dan 300 geiten ouder dan een halfjaar eerst om nadere afspraken te maken, onder andere over de te onderzoeken dieren. Overweegt u deelnemer te worden? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken!
Om de CL-status te behouden is regelmatig onderzoek nodig. Twaalf maanden na het behalen van het certificaat moet het bloed van een aantal dieren opnieuw worden onderzocht. Het gaat hierbij om een steekproef van dieren ouder dan 12 maanden. Is het resultaat van dit steekproefonderzoek gunstig dan kan het volgende onderzoek 12 maanden later voor bedrijven met meer dan 40 dieren, en 24 maanden later voor bedrijf met 40 dieren of minder. Aankoop van of contact met niet-CL-gecertificeerde geiten leidt tot verlies van de CL status.
Een betrouwbaar certificeringsprogramma is alleen mogelijk als veehouder, dierenarts en GD zich bewust zijn van de eigen taken en verantwoordelijkheden zoals beschreven in dit reglement. Ongeoorloofde dierbewegingen, toegenomen dierbewegingen en toegenomen bedrijfsomvang verkleinen de betrouwbaarheid net als een onjuiste steekproef bij koppelonderzoek. Bij de gekozen uitgangspunten wordt met 95% zekerheid aangetoond dat in het onderzochte koppel maximaal 5% van de dieren is besmet. Deze betrouwbaarheid is alleen mogelijk als een goede steekproef wordt onderzocht. Daarvoor is het volgende nodig: onderzoek van alle bokken ouder dan twaalf maanden; onderzoek van geiten ouder dan twaalf maanden tot het te onderzoeken aantal is bereikt. Deze dieren moeten gelijkelijk zijn verdeeld over alle stallen en potten van het bedrijf.
Aanmelden
Klik hier voor meer informatie over de georganiseerde zorg