'Slaagkans' virus-infectie bepaald door minimum aantal bindingen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

'Slaagkans' virus-infectie bepaald door minimum aantal bindingen

17-11-2020: 

Vandaag is een wetenschappelijke artikel met de titel ‘Hierarchical multivalent effects control influenza host specificity’ verschenen in het vaktijdschrift ACS Central Science van de American Chemical Society. Het onderzoek, een samenwerkingsproject tussen onderzoekers van GD (Erhard van der Vries) en de Universiteit Twente (Jurriaan Huskens), beschrijft de ontwikkeling van een biosensor waarmee de binding van influenzavirussen aan gastheercellen op moleculair niveau kan worden beschreven.

Influenzavirussen zijn, net als coronavirussen, zoonotische virussen. Hoe een Influenza A virus precies van de ene gastheer op de andere overspringt is nog steeds niet helemaal begrepen. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoe het virus precies zijn ‘gastheercellen’ bij de mens herkent, terwijl het oppervlak van de gastheercel afwijkt van dat bij het dier. Om op deze vraag antwoord te krijgen hebben onderzoekers van de Universiteit Twente (Nico Overeem) de celoppervlakken waaraan het virus hecht, op moleculair niveau nagemaakt en op een sensor geplaatst. Aan deze biosensor hebben ze het influenzavirus laten binden en gemeten hoe deze binding precies tot stand komt. De binding blijkt zeer complex, maar vooral sterk afhankelijk van de dichtheid van virusreceptoren op de gastheercel. Er blijkt dat er minimaal aantal bindingsplaatsen op een gastheercel nodig is, voor een ‘succesvolle’ virusoverdracht. Met het bepalen van deze drempelwaarde kan in de toekomst het zoonotische potentieel van virussen in kaart worden gebracht.
Lees verder

Met dank aan co-auteurs: Nico Overeem, Erik Hamming, Oliver Grant, Daniele Di Iorio, Malte Tieke, Candelaria Bertolini, Zeshi Li, Gaël Vos, Robert de Vries, Robert Woods, Nicholas Tito, Geert-Jan Boons.

Lees het wetenschappelijke artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.