Royal GD wint PRRS Award 2020

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Royal GD wint PRRS Award 2020

9-10-2020: 

Erhard van der Vries, R&D-onderzoeker bij Royal GD, is winnaar van de Europese PRRS Research Award 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor drie Europese onderzoeksvoorstellen die op innovatieve wijze een bijdrage leveren aan de bestrijding van het PRRS-virus. Het winnende voorstel is een vervolg op een eerder winnend onderzoek van GD (PRRS Award 2018), en heeft als doel meer inzicht te krijgen in het ontstaan, voorkomen en de verspreiding van zogenaamde chimere PRRS-virussen onder Europese varkensbedrijven. GD zal de prijs van 25 duizend euro, die beschikbaar is gesteld door Boehringer Ingelheim, gebruiken voor de uitvoering van het project.

PRRS is een ziekte veroorzaakt door het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSv). Het virus leidt tot vruchtbaarheids- en luchtwegproblemen bij varkens, met grote economische gevolgen voor de wereldwijde varkenshouderij. “Ons onderzoekproject richt zich in hoofdlijnen op de verspreiding van PRRS-stammen onder varkensbedrijven in Nederland en Oost-Europa en belicht met name de rol van recombinante PRRS-virusstammen,” aldus hoofdonderzoeker Van der Vries. “Uit het eerdere onderzoek in 2018 bleek namelijk dat op bedrijven virusstammen circuleren, die op basis van het erfelijke materiaal deels op een veldstam en deels op een vaccinstam lijken.”

GD zal de meest recente analysemethodes (Oxford Nanopore Sequencing) gebruiken om het genoom (de complete genetische samenstelling) van circulerende PRRS-virussen in kaart te brengen. Mede-onderzoeker Rianne Buter: “Door naar het volledige PRRS-virusgenoom te kijken hopen we te ontdekken hoe vaak recombinante of chimere PRRS-virussen voorkomen, en of er bepaalde posities zijn in het genoom die extra gevoelig zijn voor het ontstaan van recombinaties.” Het winnende onderzoeksvoorstel met de titel, PRRSV1 genetic recombination in swine herds: An emerging risk or hype, wordt naast Rianne Buter en Erhard van der Vries, door collega-onderzoekers Remco Dijkman en Tom Duinhof uitgevoerd in samenwerking met Tomasz Stadejek van de universiteit van Warschau (Polen). De prijs wordt officieel uitgereikt tijdens het ‘European PRRSpective’, een congres dat komend jaar voor de vijfde keer en in Bern plaatsvindt.

Erhard de Vries
Erhard van der Vries

 

Het belang van dit onderzoek voor de varkenshouderij

Genotypering (sequencing) van PRRS-virussen is een manier om via de genetische code van het aangetroffen virus vast te stellen of het om een veld- of vaccinstam gaat. Deze informatie kan nuttig zijn voor de varkenshouder en dierenarts om te bepalen of extra maatregelen nodig zijn om verdere verspreidingen van PRRS-virus binnen het bedrijf te voorkomen en de ziektelast te verlagen.

Op dit moment wordt voor deze genotypering een klein stukje van het PRRS-virusgenoom bekeken. Voor deze analyse wordt meestal alleen het deel ORF5 of de delen ORF2 tot en met ORF7 (inclusief ORF5) genomen. In de meeste gevallen levert dit voldoende informatie op, maar steeds vaker worden PRRS-virussen aangetroffen die deels op een veldstam en deels op een vaccinstam lijken. De aanwezigheid van deze chimeren of recombinantvirussen maakt het lastig onderscheid te maken tussen veldstam en vaccinstam. Dit probleem kan mogelijk worden opgelost door een groter stuk van het PRRS-virusgenoom te analyseren.

 

In dit nieuwe onderzoek worden daarom volledige PRRS-virusgenomen gesequenced. Het volledig in kaart brengen van de genetische code van PRRS-virussen geeft een betrouwbaarder beeld van de identiteit en de bron van het gevonden virus. Op deze manier kan GD de varkenshouder in de toekomst beter adviseren, wat een aanzienlijke verbetering van het bedrijfsmanagement ten aanzien van PRRS-virus kan opleveren.

Meer informatie over PRRS en de aanpak ervan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.