Terugblik kennisavonden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Terugblik kennisavonden

6-2-2020:  Hoe stop je de rode lebmaagworm, zijn tekenziektes een toenemend probleem en hoe word je probleemgeboortes de baas? Tijdens de Kennisavonden Schaap, georganiseerd door GD, LTO en Het Schaap gingen verschillende sprekers dieper in op deze vragen. Enkele praktische tips die hieruit voortkwamen delen we graag met u.

Tijdens de drukbezochte avonden in Deventer, Breukelen, Oirschot en Gorredijk namen Piet Vellema, René van den Brom, Karianne Lievaart-Peterson, Sander Prins, Eveline Dijkstra en Mark van der Heijden de aanwezigen mee in verschillende vraagstukken over schapengezondheid.

Stop de rode lebmaagworm

Eén van de wormsoorten die het grootste risico vormen in Nederland is de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus). De besmetting met deze worm vindt veelal plaats in de zomermaanden en lammeren die ermee te maken krijgen vertonen bloedarmoede (bleke slijmvliezen) en verminderde groei. Anders dan bij veel andere wormsoorten hebben ze geen diarree. De preventie van maagdarmworminfecties is daarom erg belangrijk. In het kort houdt dit in: gezonde voeding betekent gezonde dieren, maak een beweidingsschema (plannen in het najaar), doe binnen vier weken na terugkeer op een perceel waar eerder dat jaar schapen of lammeren hebben gelopen mestonderzoek, behandel ooien en lammeren zo weinig mogelijk en quarantaine bij aanvoer is essentieel. Het is niet verstandig om lammeren die in de zomer last hebben gehad van haemonchose aan te houder als fokdier.

Tekenziektes: een toenemend probleem?

Schapen hebben een flinke lijst met uitwendige parasieten die een probleem kunnen veroorzaken. Deze parasieten veroorzaken onrust, jeuk en wolverlies, maar ook verminderde groei, vermagering en soms zelfs bloedarmoede. Eén van de parasieten in de lijst is de schapenteek. Door klimaatverandering komen teken steeds vaker voor in gebieden waar ze eerder niet te zien waren.Teken zijn overbrenger van onder andere de volgende ziektekiemen bij schapen:

Staphylococcus aureus (‘tick pyaemia’); polyarthritis (bloedvergiftiging met als gevolg gewrichts- en hersenvliesontsteking) bij lammeren van 2-12 weken.
Anaplasma phagocytophilum: leidt tot tick-borne fever; weerstandsvermindering (longontsteking, gewrichtsontsteking, bij ooien abortus, baarmoederontsteking); treedt op bij dieren van alle leeftijden; colostrum beschermt niet tegen infectie.
louping-ill virus: komt nog niet in Nederland voor; geeft hersenverschijnselen bij schapen en lammeren.

Probleemloos geboortes de baas

De lammertijd komt er weer aan en dat betekent heel veel geboortes. Gelukkig gaat het vaak goed, maar er zitten ook altijd gevallen bij die net wat extra aandacht vragen. Maar wanneer grijp je nou eigenlijk in bij een geboorte? Dit doe je als je een afwijkende ligging waarneemt, je alleen een kop ziet, de kop is teruggeslagen, je een kop ziet met maar één voorpootje, de tijd tussen onrust en verschijnen van de waterblaas meer dan drie uur is, er na het verschijnen van de waterblaas weinig buikpers is of als er tussen het eerste lam en het tweede lam meer dan een uur zit. Soms lukt het niet om het lam zelf te halen en is er een keizersnede nodig. Vaak gaat het daarbij om de volgende gevallen: een te groot lam, een groot lam in stuitligging, geen ontsluiting, vaginaprolaps of slepende melkziekte. Leg in het geval van een keizersnede balen stro, pellet, (stro)touwtjes, een emmer lauw water, een tafel, handdoeken en een lege emmer klaar en zorg voor een beschikbaar aflamhok met warmtelamp.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.