Voorkom speenpuntvereelting

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom speenpuntvereelting

8-3-2019: 

Het slotgat en het tepelkanaal van een speen vormen samen de eerste verdedigingslinie tegen het binnendringen van bacteriën in een koeienuier. Als het slotgat beschadigd raakt door speenpuntvereelting, heeft een koe een grotere kans op mastitis of celgetalproblemen. Wanneer teveel koeien hier last van hebben, is het zaak de melktechniek of de werking van de melkmachine te verbeteren.

Spenen beoordelen

De situatie op uw bedrijf kunt u eenvoudig beoordelen met de UGA Scorekaart Speenpuntvereelting. Aan de hand van een kaart met foto’s van normale en afwijkende speenpunten krijgt u inzicht in de mate van speenpuntvereelting bij uw koeien.

Speenpuntvereelting is het beste te beoordelen direct na afname van het melkstel. Ook natte spenen, gezwollen spenen, verkleurde spenen en spenen met een verdikte speenbasis na afname zijn afwijkingen die negatief kunnen werken op de uiergezondheid. Na het melken moet een speen zacht, droog en warm zijn en geen afwijkende kleur vertonen.

Download de UGA Scorekaart Speenpuntvereelting

Overmatige speenpuntvereelting

Maximaal 10 procent van de koeien mag overmatige speenpuntvereelting  vertonen. Bij een hoger percentage schort het vaak aan de melktechniek of de werking van de melkmachine. Een natte melkmeting van een onafhankelijk zoötechnisch specialist van het UGA-team kan dan uitkomst bieden. Meer informatie over een natte meting

Keratine en melk lekken

Het tepelkanaal is normaal gesproken goed gesloten door de kringspier maar ook nog ‘dichtgekit’ door keratine, een wasachtig product met een remmende werking voor bacteriegroei. Tijdens het melken verdwijnt een deel van de keratine, maar tussen de melkbeurten komt de keratinehoeveelheid weer op niveau. Kort na het melken kan het slotgat als het ware nog ’openstaan’, doordat de kringspier nog niet goed is gesloten en een deel van keratine verdwenen is. Daarom is het belangrijk dat koeien niet direct na het melken in de ligboxen gaan liggen, maar vijftien tot twintig minuten blijven staan. Bij het ’uitliggen’ of ‘lekken’ van melk staat het tepelkanaal ook open, met alle risico’s van dien.

Meer informatie over uiergezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.