Voorkom leververvetting bij leghennen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom leververvetting bij leghennen

6-7-2018: 

Zodra een leghen in productie komt, stijgt het vetpercentage in de lever van enkele procenten naar wel meer dan 40 procent. Soms gaat dat zo ver, dat de lever beschadigd raakt. Dan spreken we van Fatty Liver Hemorrhagic Syndrome (FLHS), oftewel: leververvetting.

Met de Leververvetting Combinatietest kunt u FLHS vroegtijdig vaststellen. Het eerste deel van de test bestaat uit een beoordeling van de leverkleur met een kleurenkaart, met als mogelijke uitkomsten: niet behandelen, testen of behandelen. Testen betekent: het gehalte aan Triglyceriden in de lever laten bepalen, om vast te stellen of uw koppel zich in het voorstadium van FLHS bevindt, zodat u samen met uw dierenarts een gerichte aanpak voor uw koppel kunt bepalen.

Informatievideo
In deze informatievideo legt GD-patholoog Naomi de Bruijn, pluimveepatholoog bij GD, uit wat leververvetting precies is en hoe de kleurenkaart, als eerste onderdeel van de Leververvetting Combinatietest werkt. Een informatieboekje met kleurenkaart kunt u opvragen bij GD via 0900-1770, optie Pluimvee. 

Meer informatie over leververvetting

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.