Ook nu de temperatuur oploopt insleep PED voorkomen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ook nu de temperatuur oploopt insleep PED voorkomen

4-4-2017: 

Over de periode van januari tot eind maart 2017 zijn er bij GD inmiddels 29 bedrijven positief getest in het onderzoek naar PED-virus. In de maand maart waren het er 9. Op al deze bedrijven was er sprake van diarree, bij zeugen, vleesvarkens of biggen. Het ging om 12 bedrijven met zeugen (waarvan 7 met vleesvarkens) en 17 bedrijven met vleesvarkens.

De meeste bedrijven lagen in Noord Brabant en Limburg, maar ook in  Overijssel, Gelderland, en Utrecht werden een of enkele gevallen vastgesteld.  Het blijft dus belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn met alle externe contacten, via zowel personen, ongedierte als veewagens. Dat geldt niet alleen in periodes met kouder weer waarin het virus makkelijker zal overleven, maar geldt dus ook als er sprake is van oplopende temperaturen zoals in de laatste paar weken.

Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om snel de diagnose te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat er ook snel maatregelen kunnen worden genomen. 

Hygiëneprotocollen

Om te voorkomen dat het PED-virus zich verder verspreidt, is het belangrijk om de hygiëneprotocollen, die zijn opgesteld door alle betrokken organisaties, weer scherp in acht te nemen.  Voor erfbetreders bestaan verschillende protocollen: voor de primaire sector, dierenartsenpraktijken, voerlevering, veetransporteurs, mesttransport en stalbezoek. Door deze protocollen nauwgezet te volgen kan schade bij varkenshouders worden voorkomen.

Lees hier welke andere preventiemaatregelen u kunt nemen.

Diagnostiek

Mocht u het vermoeden hebben dat uw varkens ziek zijn van het PED-virus, probeer dan de diagnose te bevestigen via laboratoriumonderzoek. GD biedt naast een PCR-test op mestonderzoek of een E-swab met mest ook een ELISA-test aan voor het aantonen van antilichamen tegen het PED-virus in bloed en serum. Klik hier voor meer informatie.

Overleg vooraf met uw dierenarts of neem contact op met de Veekijker Varken: 0900- 7100 000

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.