4-4-2017:
Over de periode van januari tot eind maart 2017 zijn er bij GD inmiddels 29 bedrijven positief getest in het onderzoek naar PED-virus. In de maand maart waren het er 9. Op al deze bedrijven was er sprake van diarree, bij zeugen, vleesvarkens of biggen. Het ging om 12 bedrijven met zeugen (waarvan 7 met vleesvarkens) en 17 bedrijven met vleesvarkens.
De meeste bedrijven lagen in Noord Brabant en Limburg, maar ook in Overijssel, Gelderland, en Utrecht werden een of enkele gevallen vastgesteld. Het blijft dus belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn met alle externe contacten, via zowel personen, ongedierte als veewagens. Dat geldt niet alleen in periodes met kouder weer waarin het virus makkelijker zal overleven, maar geldt dus ook als er sprake is van oplopende temperaturen zoals in de laatste paar weken.
Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om snel de diagnose te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat er ook snel maatregelen kunnen worden genomen.
Hygiëneprotocollen
Om te voorkomen dat het PED-virus zich verder verspreidt, is het belangrijk om de
hygiëneprotocollen, die zijn opgesteld door alle betrokken organisaties, weer scherp in acht te nemen. Voor erfbetreders bestaan verschillende
protocollen: voor de
primaire sector,
dierenartsenpraktijken,
voerlevering,
veetransporteurs,
mesttransport en
stalbezoek. Door deze protocollen nauwgezet te volgen kan schade bij varkenshouders worden voorkomen.
Lees
hier welke andere preventiemaatregelen u kunt nemen.
Diagnostiek
Mocht u het vermoeden hebben dat uw varkens ziek zijn van het PED-virus, probeer dan de diagnose te bevestigen via laboratoriumonderzoek. GD biedt naast een PCR-test op mestonderzoek of een E-swab met mest ook een ELISA-test aan voor het aantonen van antilichamen tegen het PED-virus in bloed en serum.
Klik hier voor meer informatie.
Overleg vooraf met uw dierenarts of neem contact op met de Veekijker Varken: 0900- 7100 000