Bluetongue in Frankrijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bluetongue in Frankrijk

15-9-2015: 

In het departement Allier in Frankrijk is een uitbraak van Bluetongue serotype 8 vastgesteld. Naar aanleiding van deze uitbraak en de bluetongue uitbraken in Hongarije en Roemenië vraagt GD u attent te zijn op mogelijke signalen van bluetongue. 

Bluetongue in Frankrijk

Op 11 september heeft de Franse regering aan de OIE gemeld dat een uitbraak van Bluetongue serotype 8 is vastgesteld. Het betreft een uitbraak op een bedrijf in centraal-Frankrijk, in de plaats Louroux de Bouble. Op dit bedrijf zijn zowel runderen als schapen seropositief bevonden. Inmiddels zijn op een zevental andere bedrijven binnen een straal van 2 kilometer rondom het eerste bedrijf nog 14 dieren seropositief bevonden. Bij één schaap is op 11 september middels een virusneutralisatie-test virus aangetoond.

De Franse autoriteiten hebben een 20 kilometergebied ingesteld, en daaromheen een beperkingsgebied, bestaande uit een beschermingsgebied (100 kilomer) en een toezichtsgebied (150 kilometer).

De NVWA heeft een risico-analyse uitgevoerd, waaruit blijkt dat er in de periode 1 augustus tot en met heden geen transporten van gevoelige dieren of producten vanuit het besmette gebied naar Nederland zijn gekomen.

Verschijnselen van Bluetongue bij schapen

Bluetongue heeft een incubatietijd van ongeveer een week (vier tot twaalf dagen). De ziekte begint vaak met hoge koorts (tot wel 42 graden) die wel een week kan aanhouden. De dieren zijn suf en lopen stijf of kreupel door de gezwollen kroonranden en spierbeschadigingen. Ernstig zieke dieren staan vaak met een bolle rug, met de kop naar beneden en hebben dikke oren of zelfs een dikke kop. Mond- en neusslijmvlies zijn vaak gezwollen en ontstoken en in de bek komen zweertjes voor. De tong is soms gezwollen en kleurt blauw door een verminderde doorbloeding en daardoor optredend zuurstoftekort. De dieren speekselen, hebben neusuitvloeiing, kunnen moeilijk eten en vermageren snel. Ook vruchtbaarheidsproblemen worden gezien: de dieren komen niet in bronst, aborteren, brengen een doodgeboren lam of een lam met aangeboren afwijkingen en de ram kan tijdelijk onvruchtbaar zijn. Na herstel kan nog ernstig wolverlies optreden. Het verloop van de ziekte is erg divers. Sommige dieren worden ernstig ziek, andere nauwelijks. Ernstig zieke dieren kunnen na weken tot maanden volledig herstellen, terwijl gezond ogende dieren plotseling doodgaan.

Verschijnselen van Bluetongue bij runderen

In tegenstelling tot bij schapen, vallen de ziekteverschijnselen van bluetongue bij runderen doorgaans mee. De meeste runderen worden niet klinisch ziek van de infectie. Tijdens de uitbraken van bluetongue serotype 8 in 2006 tot 2008 zagen we bij runderen koorts, melkproductie daling, ontstoken slijmvliezen van neus en bek, zweertjes aan de spenen en zwelling van de kroonranden, waardoor kreupelheid kan ontstaan. Doorgaans knappen de dieren zonder veel problemen op. Lees meer over bluetongue bij runderen

Bluetongue in Nederland

Bluetongue kenden we tot 2006 in Nederland slechts uit de schoolboekjes. Echter, op 17 augustus 2006 werd de ziekte voor het eerst vastgesteld in Nederland. 

Bluetongue is een meldingsplichtige ziekte volgens artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA. Melden vindt plaats bij het landelijk meldpunt voor dierziekten: (045) 546 31 88.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.