Praktische tips voor gezonde kalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Praktische tips voor gezonde kalveren

2-2-2015: 

Het zijn een bekende problemen in de kalveropfok: kalverdiarree en luchtwegproblemen. Beide problemen, maar met name diarree, kunnen tot sterfte leiden. Ziekteproblemen bij jongvee zijn grotendeels te voorkomen, maar dat vergt inspanning.

Wat is normaal?

Een streefwaarde geven is lastig en afhankelijk van de oorzaak van de diarree. Voedingsdiarree door bijvoorbeeld een hoge melkgift is minder ernstig en mag op een bedrijf voorkomen. Diarree door E. coli of virussen met sterfte tot gevolg zou zo min mogelijk voor mogen komen. Bij voorkeur zou minder dan 10 procent van de kalveren diarree mogen krijgen, die dusdanig ernstig is dat aanpassing van de voeding of zelfs verdere behandeling noodzakelijk is.

Het belang van biest

Een stelregel voor het voeren van biest is veel, vlug en vaak (VVV). Kalveren worden geboren zonder afweerstoffen van de moeder. Daarom is het belangrijk dat een kalf direct na de geboorte biest krijgt van de moeder, dus veel en vlug. Kalveren kunnen maar een beperkte tijd afweerstoffen opnemen uit de biest, de opnamecapaciteit van de darmwand vermindert al na vier uur. Na 24 uur nemen de darmen helemaal geen afweerstoffen meer op en werken de afweerstoffen uit de biest alleen nog om ziekteverwekkers weg te vangen. Zo snel mogelijk biest voeren zorgt voor een hogere opname en dus een betere weerstandsopbouw van het kalf.

Schone omgeving

Laat een kalf zo min mogelijk met ziekteverwekkers in aanraking komen. Kalverdiarree wordt vaak veroorzaakt door bacteriën (zoals E. coli, salmonella), virussen (zoals Rota, Corona) of parasieten (zoals cryptosporidiën) die opgenomen worden vanuit de omgeving. Deze komen voor in de mest van koeien en oudere kalveren. Kalveren kunnen deze infecties oplopen in de afkalfstal en niet-schoongemaakte kalverhokjes. Hoe meer een kalf in aanraking komt met mest van andere runderen, hoe hoger de infectiedruk en hoe meer kans op diarree. Een schone afkalfstal, schone kalverhokjes en schone drinkemmers zijn onmisbaar bij gezonde kalveropfok. 
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.