7-11-2014:
In Goutum stroomt de zaal vol met een keur aan geïnteresseerden in het voeren van mineralen: van melkveehouders tot voeradviseurs, van jong tot oud. De GD Masterclass ‘Minder of meer mineralen voeren?’ geeft een verdieping van de kennis over mineralen, maar ook praktische handvatten die melkveehouders –en andere geïnteresseerden- direct kunnen toepassen.
“Je snapt iets pas als je het begrijpt”, zo begint veterinair toxicoloog Guillaume Counotte zijn presentatie. En al snel wordt duidelijk wat hij bedoelt. Je kunt pas snappen wat je bijvoert, als je weet wat mineralen en spoorelementen betekenen voor het lichaam van een koe. Welke invloed hebben bepaalde spoorelementen op het lichaam, maar ook: hoe beïnvloeden ze elkaar? Wat gebeurt er als ze opgenomen worden door de koe, en wat gebeurt er in het lichaam als het te veel of te weinig mineralen binnenkrijgt? Met een spoedcursus biologie van Counotte wordt veel duidelijk over de essentie van spoorelementen: de koe heeft ze in de juiste hoeveelheid nodig om te kunnen functioneren.
Leren van elkaar
Dat de deelnemers eenzelfde interesse hebben, blijkt wel uit het rumoer tijdens de pauze. De melkveehouders raken met elkaar in gesprek over het bijvoeren van mineralen, hoe zij het doen, waar hun prioriteiten liggen. Ook dat hoort bij de bijeenkomsten: leren van de experts én leren van elkaar.
Mineralen in de praktijk
Als Jan Veling, specialist rundergezondheid, de masterclass vervolgt, is de groep helemaal klaargestoomd voor het praktische gedeelte. Hij legt uit hoe de gevolgen van een tekort of overmaat aan mineralen in de praktijk te herkennen zijn aan het dier. Maar ook dat het soms helemaal niet duidelijk is dat het aan de mineralen ligt. Aan de hand van een voorbeeld geeft Jan weer wat de normen zijn en hoe die normen te behalen zijn met het voeren van kuilvoer, krachtvoer, en -afhankelijk van de diergroep en grondsoort- mineralenmengsels. En overdosering, hoe schadelijk is dat? Voor de gezondheid van de koe moet de dosering optimaal zijn, zegt Veling. “Goed is goed.”
Met deze praktische tips leren de deelnemers hoe het voeren van de juiste hoeveelheid mineralen kan bijdragen aan het succes van het bedrijf.
Ook een masterclass bijwonen? Er volgen nog acht masterclasses door het hele land. Kijk hier wanneer de masterclass bij u in de buurt is, of meld u meteen aan.

Veterinair toxicoloog Guillaume Counotte tijdens de masterclass in Goutum