Sprekers

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

"Coba 180 is al ruim 13 jaar oud en heeft 10.000 kilo vet en eiwit geproduceerd. Ze is de trots van onze stal en het toonbeeld van weerbaar vee."
Gerrit Lekkerkerker uit Harmelen

Sprekers tijdens het symposium 'Werken aan Weerbaarheid'

De belangrijkste conclusies op een rij

Johan van Arendonk is hoogleraar Fokkerij en Genetica en maakt  namens Wageningen University deel uit van de stuurgroep van het project. Hij was nauw betrokken bij het wetenschappelijk spoor van het project. Johan vat de belangrijkste resultaten voor u samen en plaatst deze in een breder perspectief.Waar staan we nu en wat kunnen veehouders verwachten? Hij vindt een zorgvuldige veehouderij belangrijk en daarin speelt diergezondheid een cruciale rol. In het project stond de vraag centraal hoe we veehouders beter kunnen ondersteunen bij het verbeteren van diergezondheid. Hij zal de belangrijkste conclusies met u delen.

Optimalisatie loont!

Sanne Carp- van Dijken is werkt als rundveedierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Zij begeleidde in fase twee en drie van het project de praktijkbedrijven en heeft geprobeerd om via modulatie van het management de weerbaarheid van de dieren te optimaliseren. Ze laat graag haar resultaten zien.

De ervaringen van de Weerbaar Vee-veehouders

Alice Booij is journalist en communicatieadviseur bij Cowtalk en vraagt de veehouders die hebben meegewerkt aan het project Weerbaar Vee naar hun ervaringen. Als parttime melkveehouder speelt het onderwerp van meer weerstand en een langere levensduur ook op haar bedrijf en dat betekent dat ze met praktische vragen de veehouders zal prikkelen hun opgedane kennis te delen. Met als doel dat elke melkveehouder handvatten krijgt om de weerbaarheid van de koeien te verbeteren.

Klaar voor de toekomst…

Theo Lam is oud-projectleider van Weerbaar Vee en maakt nu namens GD deel uit van de stuurgroep van het project. Hij gaat in op de vragen die speelden bij het begin van het onderzoekstraject, de gevonden antwoorden en de nieuwe vragen die ontstaan zijn. Ook beantwoordt hij de belangrijkste vraag: wat kunnen we en wat moeten we hier nu mee? Theo vindt dat diergezondheid centraal staat in een gezonde melkveesector en dat je jezelf zo goed als mogelijk moet voorbereiden op de toekomst. Hij wil zijn ervaringen en visie graag met u delen. 

Een gezonde veestapel blijft de basis voor een succesvol melkveebedrijf

Dirk Bruins is melkveehouder en bestuurslid Vakgroep Melkveehouderij LTO Noord. “De Melkveehouderij staat voor grote veranderingen de komende jaren. Schaalvergroting en automatisering vragen een andere manier van bedrijfsvoering. Hierin passen probleemloze koeien die zonder veel extra individuele aandacht probleemloos oud kunnen worden. Kennis van genetica, voeding, gezondheid en het verzamelen en analyseren van data, zullen de veehouder meer en meer ondersteunen bij het management. Maar een gezonde veestapel is en blijft de basis voor een succesvol melkveebedrijf.”

Weerbaar vee in de praktijk: goede start voor melkkoeien

Ingrid den Uijl is opgeleid als dierenarts en werkte tijdens het grootste deel van Weerbaar Vee werkzaam als Veterinair Epidemioloog bij GD. Zij was inhoudelijk betrokken bij het praktijkonderdeel van Weerbaar Vee. Daarnaast nam Ingrid gedurende het project het projectleiderschap van Theo Lam over. Het laatste halfjaar van het project was Ingrid uitsluitend als project leider bij Weerbaar Vee betrokken, naast haar nieuwe functie docent in diergezondheidssurveillance aan de Universiteit in Surrey, Groot-Brittannië.

Biomarkers voor weerstand: perspectief voor de toekomst

Christine van Altena is als AIO betrokken bij het project Weerbaar Vee. Ze deed fundamenteel onderzoek naar de afweer van koeien. Dit als onderdeel van wat het ‘labspoor’ van het project genoemd is. Christine heeft onderzocht wat natuurlijke antilichamen en andere melkcomponenten over de weerstand van de koe zeggen.

De erfelijkheid van natuurlijke antilichamen en hun relatie met levensduur

Britt de Klerk werkt bij Wageningen Universiteit en deed binnen het project Weerbaar Vee als promovendus onderzoek. Jan van der Poel is de begeleider van Britt en samen maakten zij als onderzoekers deel uit van het Weerbaar Vee projectteam. Jan en Britt hielden zich voornamelijk bezig met de genetische analyses van de NAbs (natuurlijke antilichamen) en de relatie met levensduur. Daarnaast zwaren zij betrokken bij het verzamelen van alle monsters tijdens bedrijfsbezoeken en het laboratoriumwerk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.