Tweejarig onderzoek naar Botulisme van start

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tweejarig onderzoek naar Botulisme van start

22-4-2024: 

Royal GD is eind 2023, in opdracht van het ministerie van LNV, gestart met een onderzoek naar de prevalentie en risicofactoren van botulisme-infecties in Nederland. Binnen dit project werkt GD samen met de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

In Nederland krijgen jaarlijks op zo’n 35 bedrijven runderen de ziekte botulisme. Vanwege de ernstige diergezondheids- en dierenwelzijnsschade op bedrijven is het wenselijk om dieren die risico lopen te beschermen. In de EU is echter geen botulismevaccin voorhanden waarmee runderen kunnen worden behandeld. 

Binnen dit onderzoek kan, onder bepaalde voorwaarden, wel gevaccineerd worden tegen botulisme. En het vaccin daarvoor is nu beschikbaar. De resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om de noodzaak voor toelating van een vaccin tegen botulisme te onderbouwen. Het onderzoek is gericht op bedrijven die willen vaccineren als interventie bij een uitbraak en op bedrijven die willen vaccineren ter preventie van een uitbraak.

Wat gaat GD onderzoeken?

We brengen de risicofactoren van botulisme op (getroffen) rundveebedrijven in kaart om deze te kunnen onderbouwen.

 • We stellen vast hoe vaak gebruik van vaccinatie bij een besmetting met botulisme gewenst is en stellen vast of het om botulisme gaat (pathologisch onderzoek en PCR door WBVR).
 • We beschrijven de bedrijfskenmerken van de bedrijven die gedurende het onderzoek hebben gevaccineerd.
 • We beschrijven zo nauwkeurig mogelijk de schade op bedrijven die te maken krijgen met een uitbraak van botulisme, het aantal dieren dat als gevolg daarvan is gestorven, het productieverlies en andere gerapporteerde nevenschade.
 • Alle gegevens worden anoniem verwerkt en zijn niet herleidbaar naar individuele bedrijven.

Loket botulisme-onderzoek

Wanneer er sprake is van een uitbraak van botulisme of van een bedrijf dat risico loopt op botulisme kan de dierenarts contact opnemen met het loket 'Botulisme onderzoek’ via de Veekijker rund, telefoon 0882025555 om deelname aan het onderzoek en de inzet van het vaccin te bespreken.

Meer informatie over dit onderzoek

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.