Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Sinds oktober 2021 is in Nederland regelmatig vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en bedrijven. Dit geldt ook voor andere Europese landen. Het gaat meestal om het type H5N1. Uiterst hygiënisch werken en direct en juist te handelen bij een verdenking is hierbij van groot belang. In dit dossier vind je de laatste informatie over vogelgriep in Nederland, hiervoor werkt GD nauw samen met AVINED, het ministerie van LNV, WBVR en de faculteit Diergeneeskunde. Ook bevat het dossier tips, handige links en kun je de webinars terugkijken die we samen met AVINED voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders hebben georganiseerd.

 

Veterinaire updates

Laatste update: 28 november 2022

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 20 november 2022)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Bedrijf met 25.000 vleeskuikengrootouderdieren van bijna 55 weken oud.

 

Reden van bezoek

Toenemende uitval in één stal van de vier stallen. Uitval 18 november 17 dieren, 19 november 55 dieren, dag van de melding ‘s ochtends rond de 200 dieren. Productie, voer- en wateropname waren onveranderd, behalve een daling naar rato van het aantal uitgevallen dieren.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Tijdens de inspectie (in de middag) >300 dode dieren in de stal en veel zieke dieren (sloom, bol zitten, een enkel trillend dier en een enkel benauwd dier).

 

Sectiegegevens

Belangrijkste sectiebevindingen (van meer naar minder voorkomend): fibrinedraden in de buikholte (en een enkele keer rondom ovarium/follikels), petechiën in het pericard, gezwollen milt (met witte stippen en/of afwijkend aspect), puntbloedingen op alvleesklier, ascites in combinatie met gestuwde lever en hydropericard, petechiën in vet rondom spiermaag, geringe puntbloedingen in kliermaag, geringe hyperemie en/of bloedingen follikels. Bij een enkel dier dunne mest en enteritisbeeld.

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 20 november 2022)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Legbedrijf met koppel van circa 23.000 hennen. Ten tijde van het bezoek waren daar door langdurig aanhoudende problemen nog circa 15.000 hennen over, van ondertussen 72 weken oud. Op het bedrijf worden ook koeien gehouden.

 

Reden van bezoek

Hoge uitval. Normaal al aan de hoge kant door Pasteurella multocida-problemen. Gisteren opeens over de 100 doden en dalende voer- en wateropname. Op de ochtend van het specialistenteambezoek bij betreden van de stal opnieuw veel doden, waarop de veehouder alarm geslagen heeft.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Zeer veel doden en veel zieke dieren. Zieke dieren zaten bol, en waren lethargisch. Sterfte was verspreid door de hele stal heen. De kippen waren veel te stil.

 

Sectiegegevens

2x dood: 2x conditie normaal en eierstok in productie. 2x cyanose kam. 2x leverzwelling en miltzwelling met witte haardjes in de milt.
1x ziek: conditie normaal en eierstok in productie. Cyanose kam. Acute peritonitis.

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 18 november 2022)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Leghennenbedrijf met circa 223.000 hennen. Veehouder heeft ook stallen op meerdere andere locaties.

 

Reden van bezoek

Verhoogde uitval in stal 1A (onderste verdieping). Op de ochtend van het bezoek plots 30 doden, tegelijk dierenarts gewaarschuwd. Bij een volgende ronde door de stal, tijdens het wachten op de NVWA, had de veehouder reeds 100 doden geraapt.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Veel doden, vooral in de legnesten, en veel zieke dieren. Zieke dieren zaten bol en waren lethargisch. Sterfte was vooral vooraan in de stal, met name in het tweede compartiment.

 

Sectiegegevens

2x dood en 2x ziek dier. Steeds conditie goed, eierstok in productie, oedeem darmscheil en in overige serosale vliezen, een enkele keer miltzwelling, een enkele keer enkele bloedingen in de kliermaag. Krop zit nog vol voer.

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 9 november 2022)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Vleesvermeerderingsbedrijf met circa 46.000 dieren van 48 weken oud verdeeld over 5 stallen.

 

Reden van bezoek

Pluimveehouder merkte op de ochtend van het bezoek verhoogde uitval op in stal 4. Van de 8.900 dieren aanwezig in deze stal liep de uitval op naar 15.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Ten tijde van het bezoek, net na het middaguur, was de uitval verder opgelopen naar in totaal circa 50. De uitval en ziekte trof zowel de hennen als de hanen. Naast de verhoogde uitval vielen circa 50 zieke dieren op, die zaten bol en snakten naar adem. De uitval en zieke dieren waren verspreid over de hele stal en met name op de beun (beiderzijds). Geen afwijkingen in de voeropname, wateropname en productie.

 

Sectiegegevens

Op sectie waren slechts geringe afwijkingen waarneembaar. Enkele dieren hadden blauwe kammen en lellen. Daarnaast werden reactieve en gemarmerde milten en puntbloedingen op binnenkant van de borstkas, op het hart en op de overgang van kliermaag naar spiermaag waargenomen.

GD heeft veel deskundigheid op het gebied van aviaire influenza. Heeft u vragen over vogelgriep? Neem contact op met een van onze experts.

Nieuws over vogelgriep

Meer informatie en handige links

Op zoek naar meer informatie over vogelgriep? Hiernaast vind je de dierziekte-pagina en het veterinaire dossier van GD, tips voor een goede bedrijfshygiëne én de dossiers over vogelgriep van AVINED, het ministerie van LNV en WBVR.

Als mogelijk vogelgriep heerst op een bedrijf komt in korte tijd veel op een veehouder en zijn of haar gezin af. Open dan de tijdlijn "Verdenking vogelgriep: wat nu?". In dit fictieve voorbeeld geven we aan de hand van een tijdlijn inzicht in wat er gebeurt bij een verdenking van vogelgriep.

 

Webinar 'Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips'

14 september 2022

Kees de Jong (AVINED), Nancy Beerens (WBVR), Wim Pelgrim (LNV) en Willem Dekkers (GD) nemen jullie mee in de actuele situatie van vogelgriep in Nederland, de verwachtingen voor komende winter, het belang van bioveiligheid met praktische tips en de stand van zaken rondom vaccinatie. Dit webinar werd georganiseerd door GD en AVINED in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Webinars terugkijken
Bekijk hier de webinars terug die GD in samenwerking met o.a. AVINED en WBVR speciaal voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders georganiseerd heeft over vogelgriep in Nederland. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.