Zoönosen en gezelschapsdieren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Het hebben van een huisdier is niet alleen leuk, maar meestal ook goed voor de gezondheid. Mensen met huisdieren gaan doorgaans minder vaak naar de huisarts en hebben ook minder last van stress. Helaas kunnen mensen soms ook ziek worden van hun huisdier. Huisdieren kunnen namelijk ziekteverwekkers bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden. Kinderen hebben de grootste kans om een zoönose op te lopen omdat ze vatbaarder zijn en vaak intensief contact hebben met dieren. Andere gevoelige personen zijn oudere mensen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand. Gelukkig zijn zoönosen vaak goed te voorkomen.

Zoönosen bij gezelschapsdieren

Zoönosen kunnen op verschillende manieren overgaan van huisdier naar de mens

Direct contact

Een schimmelinfectie kan men bijvoorbeeld oplopen door een besmet dier te aaien of te knuffelen. Ook door een krab of een beet kan men ziek worden. Laat lelijke bijt- of krabwonden daarom direct goed behandelen door uw huisarts of ga naar de Eerste Hulp post van een ziekenhuis.

Indirect contact 

In zand (zandbak) of aarde (tuin) waar katten of honden gepoept hebben, kunnen spoelwormeitjes zitten. Als men de handen direct na spelen of tuinieren goed wast met zeep, is er niks aan de hand. Maar wie zijn handen niet wast, kan besmet raken. Ook het eten van niet goed gewassen rauwe groenten kan tot een besmetting met spoelwormeitjes leiden.

Stekende, bloedzuigende insecten of teken

Stekende, bloedzuigende insecten of teken kunnen ziekten van dieren naar mensen overbrengen. Een bekend voorbeeld daarvan is de ziekte van Lyme, die men kan krijgen na een tekenbeet. Kattenkrabziekte kan door een beet of krab van een kat worden overgebracht maar ook via vlooienbeten.

Voorkomen zoönosen

In het algemeen verspreiden gezonde huisdieren nauwelijks ziekteverwekkers. Houd uw huisdier daarom gezond door het dier jaarlijks bij uw dierenarts op gezondheid te laten controleren en eventueel te laten vaccineren, te ontwormen en te beschermen tegen teken en vlooien. Als u daarnaast zorgt voor een goede hygiëne (handen wassen na contact met dieren en buiten spelen) en een schone leefomgeving (poep opruimen), dan kunt u zonder gezondheidsrisico’s genieten van uw huisdier.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.