De bouwsteentjes van PRRS: het vergelijken van bouwstenen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

De bouwsteentjes van PRRS: het vergelijken van bouwstenen

Er zijn twee types van het PRRS-virus: het Europese en het Amerikaanse virustype. Binnen deze typen bestaan diverse subtypen. Een kenmerk van een RNA-virus, zoals het PRRS-virus, is dat er een geleidelijke, maar constante verandering optreedt in de opbouw van het RNA; dit is het materiaal dat de genetische code vormt van de bouwstenen van het virus. Door genetische veranderingen kunnen PRRS-virusstammen verschillende eigenschappen krijgen en daardoor meer of minder ziekteverwekkend worden. Door het uitvoeren van verschillende onderzoeken proberen we het virus steeds beter te begrijpen.

Rianne Buter, onderzoeker bij de research & development afdeling van GD: “Zodra we hebben vastgesteld dat het virus aanwezig is, kunnen we dieper graven. Een sequentie-analyse houdt in dat alle bouwstenen van een virus, of van een deel daarvan, in de juiste volgorde naast elkaar gezet worden.  

PRRS bouwstenen

We vergelijken de bouwstenen van het gevonden virus met een database waar de volgorde van de bouwstenen van vaccinstammen, maar ook veel veldstammen, instaan. Komt het gevonden virus helemaal of bijna helemaal overeen met het vaccin? Dan hebben we vaccinvirus in het monster aangetoond. Wijkt het meer dan 2 procent af van de vaccins in de database? Dan gaat het om een veldvirus dat mogelijk ziekte kan gaan veroorzaken onder de varkens op het bedrijf.”

Door de kennis die dit oplevert kan een dierenarts de advisering over het bedrijfsmanagement optimaliseren; hij krijgt een nog beter beeld van de identiteit van het virus. Dit maakt het mogelijk om concreet te kunnen adviseren de interne biosecurity aan te pakken (bij het vinden van hetzelfde virus) of juist de externe biosecurity te verbeteren (bij het vinden van een nieuw virus). Voor de varkenshouder betekent dit meer inzicht en meer handvaten voor de aanpak van PRRS van zijn bedrijf.

Samen gaan we aan de slag om PRRS aan te pakken in Nederland. Kijk op gddiergezondheid.nl/prrs voor meer informatie over PRRS, de aanpak van PRRS en de veelgestelde vragen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.