Neospora bij zoogkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Neospora bij zoogkoeien

Neospora komt op 76 procent van de vleesveebedrijven voor bij ongeveer 13 procent van de dieren. De parasiet veroorzaakt nauwelijks ziekteverschijnselen, maar is één van de meest gevonden infectieuze oorzaken van verwerpen. Naast verwerpen kan neospora onregelmatige opbrekers en steenvruchten veroorzaken.

Besmettingsroute van neospora

De besmetting met neospora verloopt meestal van koe op kalf: 80 procent van de nakomelingen van met neospora besmette koeien is ook besmet. Koeien kunnen ook worden besmet door honden die de parasiet bij zich dragen. Nadat de hond besmet voer heeft gegeten scheidt deze de voor koeien besmettelijke eitjes via de ontlasting uit.

Diagnose van neospora bij vleesvee

Neospora is te onderzoeken via de verworpen vruchten. Wanneer een verworpen vrucht niet meer te vinden is, kunt u neospora ook eenvoudig via het bloed van de verwerper laten onderzoeken. Dit bloedonderzoek kunt u gemakkelijk combineren met het verplichte brucellaonderzoek van verwerpers. Zo bespaart u de kosten van een visite en bloedafname; deze worden door de overheid betaald. Wilt u een indruk krijgen van de besmettingsgraad van uw koppel? Laat dan 20 willekeurige dieren in bloed onderzoeken op neospora.

Handig waarschuwingsbordje

Om wandelaars te attenderen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van uw koeien, heeft Royal GD speciale waarschuwingsbordjes. De geëmailleerde, metalen bordjes kunt u plaatsen bij de ingang van een perceel of op een plek waar een wandel- of fietspad aan de percelen grenst. De bordjes zijn te bestellen via de GD Webshop

Lees meer over neospora

Vragen over neospora?

Thomas Dijkstra Rundveedierenarts Thomas Dijkstra schrijft regelmatig wetenschappelijk artikelen en verhalen over neospora voor diverse bladen. Hij bezoekt rundveebedrijven om hen te adviseren over neospora, salmonella en paratbc en beantwoordt vragen uit de praktijk. Stel je vraag aan Thomas of kijk tussen de veelgestelde vragen.

Stel je vraag 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.