Neospora bij zoogkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Neospora bij zoogkoeien

Ongeveer 71 procent van de zoogkoeienbedrijven heeft te maken met één of meer met neospora besmette koeien. Gemiddeld is 18 procent van de dieren besmet.

Neospora caninum is een eencellige parasiet. Bij runderen veroorzaakt de parasiet geen ziekteverschijnselen, maar wel abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers. Deze verschijnselen treden op omdat de besmetting overgaat van koe naar ongeboren vrucht, de zogenaamde ‘verticale’ besmettingsroute. Dit is meest belangrijke infectieroute van neospora.

De besmetting kan ook ‘horizontaal’ worden doorgegeven. Hierin speelt de hond een belangrijke rol. Wanneer een hond vruchtwater van een met neospora besmette koe oplikt, of eet van de nageboorte, gaat de hond besmette eitjes uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer binnenkrijgt, raakt ook zij besmet.

Neospora-waarschuwingsbordjes

Neospora-waarschuwingsbordje

Om wandelaars te attenderen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van uw koeien, heeft GD speciale waarschuwingsbordjes. U kunt deze metalen bordjes plaatsen bij de ingang van een perceel waar u uw dieren weidt, dat u maait om direct te voeren of in te kuilen, of op een plek waar een wandel- of fietspad aan de percelen grenst. De bordjes kosten 10,30 euro (exclusief btw en verzendkosten) en zijn eenvoudig te bestellen via de GD Webshop.

Hebben mijn dieren neospora?

De diagnose kan worden gesteld via onderzoek van de verworpen vrucht en via bloedonderzoek van de koe. Bloedonderzoek van de hond(en) op het bedrijf is niet zinvol, omdat de meeste besmette honden niet in het bloed reageren. Ook onderzoek van de ontlasting van de hond heeft weinig zin omdat de periode dat de hond besmettelijke eitjes uitscheidt meestal maar heel kort is.

Wat te doen?

Behandeling van besmette runderen is niet mogelijk. Preventie is de enige manier om neospora aan te pakken. De beste aanpak is afhankelijk van de mate van besmetting; daarbij kan uw dierenarts u helpen. Om een horizontale besmetting tegen te gaan, is het belangrijk te zorgen dat honden op het bedrijf niet in aanraking kunnen komen met besmet materiaal van de koe (nageboorte, vruchtwater, verworpen vruchten en rauw vlees) en dat de koeien niet in aanraking kunnen komen met besmet materiaal van de hond (ontlasting). Voorkom dat ontlasting van de hond in het voer of drinkwater van de koeien kan komen; leer de hond om de ontlasting te doen op een vaste plek.

Voor preventie van de verticale besmetting is het belangrijk besmette dieren op te sporen, zodat er geen kalveren worden aangehouden uit besmette familielijnen. Besmette dieren opsporen kunt u eenvoudig doen door het verplichte verwerpersbloedonderzoek voor brucella te combineren met het neospora-onderzoek. U laat het bloedje dat u toch al instuurt voor brucella, dan ook onderzoeken op neospora. Voor het brucella-verwerpersonderzoek worden het laboratoriumonderzoek, de visite en de bloedafname door uw dierenartskosten betaald door de overheid.

Daarnaast is het verstandig om runderen bij aankoop voor of bij aankomst op neospora te laten onderzoeken.

Heeft u vragen over neospora?

Thomas Dijkstra Rundveedierenarts Thomas Dijkstra schrijft geregeld wetenschappelijk artikelen en verhalen over neospora voor diverse bladen. Hij bezoekt rundveebedrijven om hen te adviseren over neospora, salmonella en paratbc en beantwoordt geregeld vragen uit de praktijk. Stel uw vraag aan Thomas of kijk tussen de veelgestelde vragen.

Stel uw vraag 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.