Neospora en de rol van de hond

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Dat honden een rol kunnen spelen bij de verspreiding van neospora is bij veel melkveehouders wel bekend. Maar hoe groot is de rol van de hond nu eigenlijk? Is de hond de belangrijkste veroorzaker van neospora op melkveebedrijven? 

Nee. Iedere hond is een risico, dus het is belangrijk om honden weg te houden bij de koeien, maar de besmettingsroute van neospora verloopt in veruit de meeste gevallen van moederkoe op kalf. Via de aankoop van besmet vee kan neospora op een melkveebedrijf binnenkomen. Als een besmette koe een kalf krijgt, is dit kalf in 80 procent van de gevallen ook besmet. Neospora is dus typisch een ‘familieprobleem’.

Als honden een rol spelen bij de verspreiding van neospora, gaat het meestal om de eigen boerderijhond. Op nummer 3 staat de burgerhond. Honden kunnen besmet worden met neospora doordat ze nageboortes van besmette koeien opeten of vruchtwater oplikken, maar ook door het eten van rauw vlees van de slager. Een besmette teef kan tijdens de dracht de besmetting doorgeven aan haar nakomelingen. Eenmaal besmet kan de hond besmette eitjes uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer of het drinkwater binnenkrijgt, raakt ook zij besmet. De hond blijft een risico, doordat een deel van de honden die de besmettelijke eitjes hebben uitgescheiden dit blijven doen of dit later opnieuw doen.


Meer informatie over neospora

Meer over de aanpak van neospora

Veelgestelde vragen over Neospora:

Lees hier alle vragen


Neospora-waarschuwingsbordje

Neospora in de media

Neospora artikel Veehouder&veearts

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.