11-6-2025:
Voor een betrouwbare uitslag, is het belangrijk om melkmonsters ten behoeve van bacteriologisch onderzoek op een juiste manier te nemen, te bewaren en te verzenden. In het kort betekent dit een hygiënische monstername volgens protocol, direct koel bewaren (evt. invriezen) en koel transporteren naar het laboratorium. Dat geldt eens te meer in de (warme) zomermaanden.
Gestandaardiseerde monstername en transport via Mastitis Tankmelk
Bij tankmelkonderzoek geldt dat het aanmelden voor het abonnement GD Mastitis Tankmelk de beste optie is voor een betrouwbare uitslag. Dit geeft geen extra werk voor de veehouder en bovendien is ook de monstername en het transport gestandaardiseerd en geborgd. Meer informatie over Mastitis Tankmelk vind je hier.
Monstername
In sommige gevallen wordt er toch voor gekozen om een ‘los’ tankmelkmelkmonster in te sturen voor bacteriologisch onderzoek. Overleg in dat geval bij voorkeur met het Uiergezondheidsteam (088-2025555) over een juiste monstername. Neem het monster van boven uit de koeltank (niet bij de uitloop), met een met heet water ontsmette lepel en zet het monster direct na monstername in de koelkast. Wordt het monster niet dezelfde dag aangeboden voor onderzoek, doe het monster dan in de vriezer.
Ook bij kwartiermonsters is een juiste monstername belangrijk voor een waardevolle uitslag. Kijk voor meer info over het correct nemen van een melkmonster op de pagina van BO melk. Ook voor deze monsters geldt dat onmiddellijk koel wegzetten belangrijk is.
Transport
Het monster moet tijdens transport constant gekoeld blijven. Dus vanaf de veehouder tot bij het GD laboratorium. Neem als dierenartsenpraktijk alleen gekoelde monsters in ontvangst, bewaar ze op de praktijk in de koeling en zet ze gekoeld klaar voor transport naar GD. Verpak de monsters in bijvoorbeeld een tempex doos en voorzie het pakket van bevroren koelelementen. Let erop dat een kast waarin de monsters worden klaargezet voor de koerier in de zomer erg warm kan worden. Beter is om de monsters, ook na sluitingstijd van de praktijk, vanuit de koeling aan te bieden voor de koerier.