Dag van het Schaap 2024: veelzijdig, leerzaam en vooral ook gezellig!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dag van het Schaap 2024: veelzijdig, leerzaam en vooral ook gezellig!

18-6-2024: 

Zaterdag 8 juni jl. was het weer zover: De tweejaarlijkse Dag van het Schaap. Het was een prachtige dag! Het weer was gunstig, niet te warm en niet te koud, en er was voor jong en oud van alles te doen en te zien. Een dag waar wij als GD ook altijd geruime tijd naar uitkijken. Het is hét evenement waar we schapen- en geitenhouders en andere betrokkenen binnen de sector spreken.

Tijdens dit prachtige tweejaarlijkse evenement laat de Nederlandse schapen- en geitensector zien wat zij te bieden heeft. GD is al meer dan een eeuw werkzaam op het gebied van diergezondheid. Voor schapen en geiten heeft GD verschillende diergezondheidsprogramma’s en een uitgebreid aanbod aan producten en diensten. Om deze reden had GD besloten om dit jaar hoofdsponsor van de Dag van het Schaap te worden. GD was deze dag aanwezig met een stand waar houders al hun veterinaire vragen over hun schapen en geiten konden stellen. En hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Daarnaast had GD nog een aantal activiteiten.

Terschelling zwoegerziekte-vrij!

Zwoegerziekte is een belangrijke bedrijfsgebonden aandoening in de schapenhouderij. In de afgelopen jaren heeft GD, samen met de dierenartsenpraktijk en de schapen- en geitenhoudersvereniging op Terschelling, gewerkt aan een “zwoegerziektevrij Terschelling”. Op 8 juni was het dan zover: wij hebben de betrokkenen op gepaste wijze bedankt voor de samenwerking in dit succesvol verlopen project. Formeel zal dit project begin oktober op Terschelling worden afgesloten.

Zwoegerziekte genmutatie

Een innovatie rondom zwoegerziekte is de genetische markertest zwoegerziekte, een uniek project waar GD momenteel met verschillende schapenstamboeken aan samenwerkt. Schapen met een bepaald genotype blijken op basis van wetenschappelijk onderzoek minder gevoelig voor zwoegerziekte te zijn. Op basis van een genetische test kan bepaald worden welke dieren minder gevoelig zijn voor zwoegerziekte en daarmee interessant zijn om als fokdier in te zetten. Tijdens de Dag van het Schaap zijn verschillende invloedrijke rammen bemonsterd. Op een later moment zullen we je verder bijpraten over dit project.

Blauwtong

Door René van den Brom, dierenarts en Europees specialist kleine herkauwers, werd er een presentatie verzorgd over de achtergronden van blauwtong, de uitbraak van BTV-3 in 2023 en over de actualiteiten op het gebied van blauwtong. De beschikbaarheid van verschillende vaccins is een belangrijke doorbraak. Bij eerdere uitbraken bleek namelijk dat vaccinatie tegen blauwtong zeer effectief is om een uitbraak een halt toe te roepen. Ook verlaagt vaccinatie de ziektelast en impact voor dieren en veehouders. Dat blauwtong een onderwerp is dat nog steeds leeft bleek uit de grote belangstelling voor de lezing en de levendige discussie over deze ziekte.

Mooiste geit van Nederland

Aan het einde van de dag vond traditiegetrouw de uitreiking van de mooiste geit van Nederland plaats. Dit jaar won Boergeit Roxanne van stal Ankeveen deze eervolle prijs. De onderscheiding werd uitgereikt door GD. Eigenaar Jan Bausch mag zich nu twee jaar lang de houder van de mooiste geit van Nederland noemen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.