Drinkwater nog belangrijker tijdens zomerse temperaturen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Drinkwater nog belangrijker tijdens zomerse temperaturen

4-6-2024: 

De zomers worden vaker warmer en dat kan bij koeien leiden tot problemen door hittestress. Dit uit zich bij dieren bijvoorbeeld in een verlaagde voeropname en daarbij kan de weerstand onder druk komen te staan. Ook kan hittestress van invloed zijn op de prestaties van het nageslacht. Om al deze negatieve gevolgen te verminderen, is het van belang om voldoende aandacht te schenken aan de kwaliteit en beschikbaarheid van drinkwater.

Water van goede kwaliteit dat voldoende beschikbaar is, is van belang voor een goede gezondheid en groei. Water is nodig bij de opname en vertering van voer en het uitscheiden van afvalstoffen. Hoeveel een koe drinkt, hangt af van vele factoren. Met name het droge stofgehalte in het rantsoen, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid hebben grote invloed. Bij een verhoogde omgevingstemperatuur, zeker als die gepaard gaat met een hoge relatieve luchtvochtigheid, kan de wateropname hoger worden. Het is daarom van groot belang om tijdens periodes waarin hittestress op de loer ligt, te zorgen voor goed bereikbare waterbakken met schoon en fris drinkwater.

Koeien die hittestress ervaren kun je op een aantal manieren herkennen. Tijdens de warmste uren drinken ze meer, maar op de andere momenten juist minder. Koeien zweten moeilijk, met name door te hijgen kunnen ze via de tong afkoelen. In het uiterste geval produceert een koe op die manier 20-25 liter waterdamp per dag. De koeien zullen meer staan en pieksgewijs eten, met risico op pensverzuring. Vaak hangen dominante koeien rondom de waterbakken. Dieren die lager in de rangorde staan kunnen op die momenten niet drinken. Het grootste risico is dus dat er onvoldoende water beschikbaar is voor alle koeien.

Hittestress voorkomen

 • Enkele tips om koeien tijdens de warme periodes zo goed mogelijk te ondersteunen:
 • Zorg voor voldoende drinkpunten op korte afstand, ook in de wei, en controleer deze dagelijks op vervuiling;
 • Hebben alle koeien altijd toegang tot water of zijn er opstoppingen rondom de waterbak? Zet zo nodig extra waterbakken aan het voerhek, zodat ranglage dieren ook kunnen drinken;
 • Controleer de kwaliteit van het drinkwater (bacteriologisch en chemisch) op de drinkplaats minimaal twee keer per jaar;
 • Controleer twee keer per jaar de instroomsnelheid van de waterinlaat van de drinkbak: deze is het liefst meer dan 15 liter per minuut.

Twijfel je of de wateropname op jouw bedrijf voldoende is en wil je weten of de kwaliteit op de drinkplek in orde is? Of helpt het schoonmaken niet en komt de vervuiling snel terug? Neem dan een watermonster op de drinkplek en vraag de Drinkbakcheck aan. Zo weet je snel hoe het met de kwaliteit is gesteld en zorgen we er samen voor dat jouw dieren ook deze zomer genoeg en goed water opnemen.

Meer over hittestress

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.