Teek verantwoordelijk voor ziekte?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Teek verantwoordelijk voor ziekte?

31-5-2024: 

Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben, ook bij paarden. Denk aan de ziekte van Lyme of piroplasmose. Op bloedmonsters en teken kunnen we PCR-testen uitvoeren om te bepalen of een teek deze ziekteverwekkers bij zich had en dus heeft kunnen overdragen.

In Nederland komen paarden vooral in aanraking met de zo genoemde schapenteek: Ixodes ricinus. Deze tekensoort kan de ziekteverwekkers Borrelia burgdorferi, Anaplasma phagocytophilum overdragen, de oorzaken van respectievelijk de ziekte van Lyme en anaplasmose. Ook komt in Nederland de Dermacentor Reticulatus-teek voor, deze is vrij zeldzaam, maar kan serieuze ziekteverwekkers voor paarden met zich meedragen, zoals Anaplasma phagocytophilum, Theileria equi en Babesia caballi (de laatste twee zijn de veroorzakers van piroplasmose).

Bij paarden is de ziekte van Lyme nogal omstreden en ook moeilijk aan te tonen, maar wordt wel in verband gebracht met klinische verschijnselen zoals koorts, kreupelheid, spierpijn en gewrichtsontstekingen. Bij anaplasmose kunnen koorts, verminderde eetlust, lichte bloedarmoede, sloomheid, spierpijn, dikke achterbenen en incoördinatie gevonden worden. Bij piroplasmose valt in acute gevallen met name koorts, benauwdheid, donkergekleurde urine, bloedarmoede en geelzucht op, in chronische gevallen kan het beeld ook schijnbaar symptoomloos zijn.

Wij bieden verschillende PCR-testen aan voor teek-gerelateerde aandoeningen, waaronder het Pakket Teekgebonden Ziektes. Hiervoor kunnen zowel bloedmonsters als gehele teken ingestuurd worden. Ga naar het Pakket Teekgebonden ziektes PCR (artikelnummer11777)

Meer over teken bij paarden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.