Verstoorde transitieperiode ooi; wees alert op problemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verstoorde transitieperiode ooi; wees alert op problemen

27-5-2024: 

Voor sommigen was het lammerseizoen niet anders dan anders, maar voor velen was het wezenlijk verschillend ten opzichte van voorgaande jaren. Dat laatste kan met de blauwtongsituatie te maken hebben, aangezien het aantal drachtige ooien sterk kan afwijken, maar ook het moment van aflammeren kan verschillen.

Bij de Veekijker ontvangen we verschillende signalen over ooien die de transitieperiode anders zijn ingegaan dan in voorgaande jaren. De transitieperiode is de periode waarin de overgang plaatsvindt van drachtige naar melkgevende ooi, oftewel zo’n drie weken vóór tot drie weken na aflammeren. De verschillen kunnen zijn in overmatige conditie, maar ook in ooien die er in mindere conditie voor komen te staan, met alle gevolgen van dien. Denk aan slepende melkziekte, stagnerende geboortes, aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontsteking, weinig biest en melk, uierontsteking en zelfs sterfte.

Lees het volledige artikel in Het Schaap

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.