Prof. Sjaak de Wit - 'Geen ziekte in Nederland wordt zo intensief gemonitord als de vogelgriep'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Prof. Sjaak de Wit - 'Geen ziekte in Nederland wordt zo intensief gemonitord als de vogelgriep'

4-4-2024: 

Aan het begin van dit jaar schrok de pluimveesector op door een uitbraak van vogelgriep bij gevaccineerde eenden in Frankrijk. Dit leidde tot vragen en zorgen onder pluimveehouders, ook in ons land. Prof. Dr. Sjaak de Wit, senior onderzoeker bij de afdeling R&D van GD en hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg bij de afdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde, deelt zijn visie en ervaringen over vaccinatie tegen aviaire influenza (AI), oftewel de vogelgriep. Hij stelt: "Wij zijn in Nederland niet perfect, maar wel heel goed bezig. Geen land dat zoveel doet om goed op de hoogte te zijn van wat er gebeurt rondom dit virus."

Tegelijkertijd schept Prof. De Wit realistische verwachtingen: "Er is geen enkele ziekte in de wereld waarbij je met een vaccinatie alleen alles 100% oplost; dat bestaat niet, ook niet voor influenza. Vaccinatie kan, mits goed toegepast, aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van uitbraken en daarnaast de omvang van de uitbraken sterk beperken." De vaccinveldproeven die momenteel plaatsvinden in Nederland zijn veelbelovend. Ook wordt het vogelgriepvirus en de ontwikkeling ervan intensief gemonitord. Tegelijkertijd is er op internationaal niveau nauw contact en kennisdeling met andere onderzoekers. "We houden op vele manieren de vinger aan de pols en weten wat de druk is in de natuur en bij pluimvee. Hierdoor komen wij in Nederland niet voor grote verrassingen te staan."

Lees het hele artikel op Pluimveeweb

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.