Porcine Circovirus type 3 in abortusgevallen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Porcine Circovirus type 3 in abortusgevallen

30-4-2024: 

In het kader van standaardonderzoek van verworpen vruchten bij GD worden poolmonsters van het vocht uit de lichaamsholten onderzocht op Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Virus (PRRSV) en Porcine Parvo Virus (PPV), terwijl hartspier- weefsel wordt getest op Porcine Circo Virus (PCV) type 2 (allemaal via PCR). Bovendien wordt een bacteriële kweek uitgevoerd op de maaginhoud en worden het hart en de placenta (indien aanwezig) histologisch onderzocht. Als er aanwijzingen voor myocarditis in het hart worden gevonden en de PCV2-PCR negatief is, kan het zinvol zijn om hartspierweefsel te testen op PCV3.

In de literatuur wordt PCV3 geassocieerd met reproductieve problemen aan het eind van de dracht en hogere perinatale mortaliteit. Onlangs werd de Veekijker betrokken bij een casus van verwerpers bij gelten en zeugen op een vermeerderingsbedrijf. De zeugen vertoonden geen zichtbare ziekte, geen koorts, alleen lichte temperatuurverhoging tijdens het verwerpen. Er zijn twee tomen ingezonden voor onderzoek: vijf dagen en vier weken te vroeg geboren. Bij de eerste toom was histologisch een perivasculaire ontsteking aanwezig en locaal fibrose in het myocard. De PCV3-PCR gaf aan dat heel veel virus aanwezig was (Ct<10). Via in situ-hybridisatie bleek PCV3 duidelijk aanwezig in de laesies.

In dit geval was PCV3 waarschijnlijk de oorzaak van het verwerpen. Een vaccin tegen PCV3 bestaat niet en kruisbescherming door de PCV2-vaccinatie wordt niet verwacht. Maatregelen op het bedrijf moeten zich richten op een adequate quarantaine van gelten. In dit geval waren echter zowel gelten als zeugen betrokken, dus het zou ook een nieuwe infectie kunnen betreffen. Omdat bekend is dat met name een infectie in het vroege stadium van de dracht een negatief effect heeft, is de infectie bij deze dieren waarschijnlijk al ongeveer twee maanden geleden opgetreden. Na een piek in abortussen werd het rustig op het bedrijf.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.